Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2006

“Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αϊ Βασίλη”


Τι συμβαίνει όταν ένας μικρός χάκερ ξεκλειδώνει μια σειρά σχεδόν άλυτων κωδικών και εν τέλει βρίσκεται μια ανάσα απόσταση με πρόσωπα από το εν ενεργεία matrix των παιδικών του χρόνων;



Άγιε Βασίλη, εκπλήσσομαι που σας συναντώ; Υπάρχετε;

Δικαιολογώ την απορία σας, διότι προφανώς κάποτε υπήρξατε παιδί, όμως -απ’ ότι βλέπω- πλέον δεν είστε. (Χαϊδεύει τη γενειάδα του) Ναι, λοιπόν, υπάρχω, μα μη κοπιάσετε για να ρωτήσετε πού, διότι σπεύδω να σας παραπέμψω στην ηλικία που κάποτε ήσασταν ολότελα ανοιχτός, δηλαδή αθώος!

Για εκείνους δηλαδή, που έχουν χάσει την αθωότητα τους, δε σας νοιάζει για το αν σας γυρνούν την πλάτη;

Την πλάτη τους γυρνούν μοναχά στον εαυτό τους. Αλλά, ας μην επιμένετε ιδιαίτερα σε όσους λησμονούν εύκολα. Διότι αυτοί είναι που ξαναθυμούνται επίσης πολύ εύκολα! Είτε ως “χαζομπαμπάδες”, είτε ως “χαζομαμάδες”! Πολύ δε περισσότερο ως “χαζοπαππούδες” ή “χαζογιαγιάδες”!

Αυτό σημαίνει πως η απόσταση από το παραμύθι είναι υπόθεση μιας ορισμένης ηλικίας;

Χαχά! Ωραίο παραμύθι κι αυτό! Άνθρωπος δίχως μια ορισμένη ιδέα ή έστω δίχως έναν κάποιο φόβο για το άγνωστο, δεν υπάρχει. Και τα δώρα του αγνώστου –πέρα απ’ τα αγκάθια του– σε κάποιον πέφτει ο κλήρος να τα μοιράσει.

Ο δικός σας κληρώνει κάθε Πρωτοχρονιά, έτσι δεν είναι;

Ο δικός μου φανερώνεται κάθε Πρωτοχρονιά, πιο σωστά! Σε όποιον έχει μάτια για να δει, αυτιά για να ακούσει, ανοιχτή καρδιά για να αισθανθεί.

Ποιο είναι το πιο ωραίο δώρο που εσείς έχετε δεχτεί;

Τα γράμματα των παιδιών που λαμβάνω -κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο- είναι γεμάτα δώρα που στην κυριολεξία δεν περιγράφονται. Επ’ ευκαιρία όμως, θα σας αποκαλύψω, πως ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο με εκείνα των ανορθόγραφων επιστολογράφων μου παρά με των ωραιολόγων και των καλλιγράφων, για έναν απλούστατο λόγο: απουσιάζει απ’ τις λέξεις τους η ντροπή και αντιστρόφως, περισσεύει η λαχτάρα!

Τι εννοείτε «η λαχτάρα»;

Η λαχτάρα του να πεις ‘είμαι και εγώ παρόν!’ ‘Δε λείπω!’ ‘Δεν απουσιάζω!’ Η λαχτάρα του ‘παίξτε με επιτέλους εσείς οι αλάνθαστοι, οι επιμελείς’! Και ειδικά για όλους αυτούς, εγώ, ένας καμπούρης αμέτρητων λαθών και ως ένας απίστευτα τσαπατσούλης παππούλης –σκεφτείτε πόσο λίγα αιτήματα μικρών μου φίλων προλαβαίνω να φέρνω εις πέρας κάθε νέα χρονιά– δε νιώθω παρά μια ιδιαίτερη συμπάθεια. Και συγκίνηση. Συγκίνηση για τα γράμματα όλων αυτών των μικρών μιμητών του Τζέρυ Λούις.

Μάλιστα! Γνωρίζετε και από κωμωδία;

Αν την αγνοούσα, ή ακόμη χειρότερα αν την περιφρονούσα, θα ήταν σαν να αγνοούσα σα κακότροπος γέρος τους ίδιους τους ανθρώπους!

Και ποιους κωμικούς θαυμάζετε περισσότερο;

Αυτούς που γελούν με τα παθήματά τους. Είτε τους πεις μικρούς ή μεγάλους Σαρλώ, είτε μικρούς ή μεγάλους Καραγκιόζηδες, το ίδιο είναι.

Τον κατά τα φαινόμενα τεράστιο ελεύθερο χρόνο σας , πώς τον αξιοποιείτε;

Με την εργατικότητα ενός αγαθού…ακαμάτη! (γέλια) Συμπαθάτε με, να εξηγηθώ πρώτα: Ήδη είμαι ένας πάμπλουτος από χρόνο. Πού το βάζετε αυτό; Όχι πάντως σε τράπεζα! (γέλια εις το τετράγωνο) Το λοιπόν, δεν έχω να κατακτήσω τίποτα περισσότερο παρά απ’ το να αξιώνομαι κάθε τόσο τη γονιμότητα και τη χάρη τούτου του χρόνου ως προσφορά στους άλλους. Διαρκώς: για χάρη των άλλων!

Περίεργο, η εντύπωση που είχαμε για σας ήταν πως είσαστε –στην άδεια σας, εκτός εορτών– μοναχικός, σχεδόν απόκοσμος;

Διόλου περίεργο, αν σκεφτείτε, πως η εντύπωσή σας για μένα είχε να κάνει με το ότι είμαι ολωσδιόλου…ανύπαρκτος!

Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτή τη σύντομή μας συνομιλία. Και να σκεφτείτε πόσα ακόμη είχα να σας ρωτήσω! Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα-Καλή Πρωτοχρονιά και να είναι αμέτρητα τα δώρα που θα λάβετε και θα δώσετε στους φίλους σας σε όλο τον κόσμο;

Καλά Χριστούγεννα-Καλή Πρωτοχρονιά, σε εσάς και στις απορίες σας που ελπίζω να μη λησμονήσετε να τις φέρετε μαζί σας στην επόμενή μας συνάντηση. Κι όσον αφορά τα δώρα μη ξεχνάτε ένα τόσο δα πραγματάκι: κοστίζουν όσο το ευχαριστώ που σου αποφέρουν! Ευτυχισμένο το 2007!



1η δημοσίευση: Περιοδικό "Βλέμμα", τεύχος 1, Δεκέμβριος 2006

Κυριακή, Δεκεμβρίου 10, 2006

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ


«Οι φανταστικές αλήθειες φθείρονται πιο δύσκολα» έγραφε ο Οδ. Ελύτης στο Μικρό του Ναυτίλο. Το ίδιο και οι φανταστικοί ‘ήρωες’ των ‘ιστορικών’ προσώπων, δε θα δίσταζα να προσθέσω. Κι αν εν τέλει, όπως ο ίδιος γράφει «το φεγγάρι της Σαπφώς θα επιζήσει απ’ το φεγγάρι του Άρμστρονγκ», δεν έχουμε παρά να στήσουμε αυτί στο τι έχει να μας πει τούτο το φεγγάρι. Αρκεί να φέρουμε το φιλοπερίεργο μικρόφωνο των αποριών μας μπρος απ’ τα… χείλη του!

Γεια σου Νικόλα! Θα ξεκινήσω ίσως απ΄ τη πιο ανόητη ερώτηση που μπορεί να απευθύνει κανείς σ’ ένα παιδί. Τι θα γίνεις όταν θα μεγαλώσεις;

Μαθητής! Για όσο κρατάει μια ζωή. Γίνεται αλλιώς;

Αλήθεια, αν δε γίνομαι αδιάκριτος, πόσο χρονών είσαι;

Παρότι γεννήθηκα εκεί στην καρδιά της δεκαετίας του ’50, σήμερα παραμένω ένας αιώνιος …δεκάχρονος κατεργαράκος!

Θυμάσαι μήπως τη πρώτη μέρα σου στο σχολείο;

Ποιος τη ξεχνάει; Έστω κι όχι πολύ καθαρά: χτυποκάρδι εδώ μέσα (φέρνει τη παλάμη του στο στήθος), φωνές και δάκρυα γύρω-γύρω…α, και το χαμόγελο της κυρίας μου –η απάντηση στους φόβους ολονών μας…

Υπήρξαν μέρες στο σχολείο, που σε ‘καναν να φοβηθείς ξανά τόσο πολύ;

Μη μου θυμίζετε σας παρακαλώ εκείνες τις φορές που αυτός ο φαγάνας ο Αλσέστ, παραλίγο να μας μείνει στα χέρια! Ο αχόρταγος! Πείτε μου εσείς…τέσσερα χωνάκια παγωτό με δύο σοκολάτες γίγας –απ’ αυτές τις Ελβετικές– σ’ ένα μόλις διάλειμμα, χωνεύονται; Σας ερωτώ: χωνεύονται;
Σκέφτομαι όμως, πως αυτός ο φόβος –τα ‘κάναμε πάνω μας σας λέω– μπροστά σ’ εκείνο των δασκάλων κάθε φορά που ερχόταν στο μάθημα εκείνος ο αγέλαστος κύριος, ο γραβατωμένος…να δεις πώς τον λέγανε…α!, ο κύριος επιθεωρητής, ήταν μάλλον τοσοδούλης φόβος!



Για τα ελληνικά σχολεία έχεις ακούσει κάτι όλα αυτά τα χρόνια;

Κύριος επιθεωρητής στην Ελλάδα νομίζω δεν υπάρχει, έτσι δεν είναι; Όμως απ΄ ό,τι έχω ακούσει οι αίθουσες –τα κτίρια– και το κολατσιό απ’ τα κυλικεία έχουν το μαύρο τους το χάλι! Κάποιος μακρινός μου φίλος, ο Εριόν απ΄ την Αλβανία που όμως τέλειωσε ελληνικό σχολείο, μου ‘χε γράψει παλιότερα, ότι υπάρχουν μαθήματα μια το πρωί και μια το απόγευμα και ότι οι μαθητές κάνουν παρελάσεις σα στρατιωτάκια κάθε τρεις και λίγο. Είναι έτσι ακόμα τα πράγματα; Μη χειρότερα! Στα προαύλια, λέει, η μπάλα δεν επιτρέπεται και οι φωνές των μεγάλων παίρνούν τ’ αυτιά των μικρών, χωρίς σταματημό!
Υπάρχει όμως, κάτι στα σχολεία στην Ελλάδα που το ζηλεύω, γιατί ο ίδιος και οι συμμαθητές μου δεν το ΄χουμε ζήσει: τα αγόρια πάνε σχολείο με τα κορίτσια! Και παρότι ο Εντ και ο Γκοφρουά επιμένουν, πως αυτό είναι αηδία, εγώ το βρίσκω όμορφο και διασκεδαστικό.

Με ποιους άλλους ‘φανταστικούς ήρωες’, έκτος απ’ τους συμμαθητές σου, σου αρέσει να κάνεις παρέα;

Με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, αν και ο Οβελίξ τα βρίσκει πιο πολύ με Αλσέστ τον λιχούδη. Ξέρετε τι κάνουν όταν δε τρώνε; Ζωγραφίζουν πάστες πάνω σε μενίρ!

Τι συνήθιζες να λες στους δημιουργούς σου, όταν κρυφομιλούσατε μεταξύ σας;

Τους τόνιζα, πως έπειτα από 100 τόσες ιστορίες με τις περιπέτειες μου και των φίλων μου, ήρθε η ώρα να μας …σχολάσουν!
Κι όμως τόσα χρόνια, τούτο το κουδούνι ακόμη δεν έχει χτυπήσει!


Τι θα ήθελες να πεις στα παιδιά, που θα διαβάσουν αυτή μας τη κουβεντούλα;

Να παίζουν όσο μπορούν και να χαίρονται με τις περιπέτειες τόσο τις δικές μου όσο κι άλλων σκανδαλιάρηδων. Α! και αυτό που μου έμαθε ο μπαμπάς μου –όταν έβρισκε το χρόνο να ξεκολλήσει απ΄ την εφημερίδα και την τηλεόραση και πιο πρόσφατα απ’ αυτό το διαρκώς αναμμένο κινητό: να γίνω αυτό που είμαι και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Χαριτωμένε μας φίλε, σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα και σε σας! Θα χαρώ να τα ξαναπούμε. Που ξέρετε καμιά φορά: Au revoir!

1η δημοσίευση: περιοδικό PAPER, τεύχος 10, Δεκέμβριος 2006