Κυριακή, Απριλίου 20, 2008

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 20 Απριλίου

Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει

ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000

Πάνος Δρακουμέλ

του Πύργου της Βαβέλ


ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νόμιμων Ναρκωτικών Ουσιών


ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Σαν σήμερα 20 Απριλίου

…του 1799:

Το μέγα πρότυπο αμέτρητων παραθεριστών στα κέντρα ψυχικής ανατάσεως και ο δημοφιλέστερος ίσως των βέρων καρναβαλιστών –σφύζουσας αποκριάτικης υγείας–, ο στρατηγός Ναπολέων (εξ ου και η περιώνυμη φράση “ένας α λα…Ναπολέων!”), υπογράφει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων. Ιδού το ‘πώς’ και κυρίως το ‘γιατί’, στην αλυσίδα των πολλών θαυμαστών του εντάσσεται και ο εβραιοουγγρικής καταγωγής ‘φιλλέλλην’ απόγονος του, Βοναπάρτης… Σαρκοζί ο 1ος .


…του 1914:

Η σφαγή του Λάντλοου. Η …φιλεργατική Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει ‘προληπτικό’ πυρ (“φιλικά πυρά”, στη σύγχρονη πολεμική ορολογία) κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου. Εντελώς…κατά λάθος 45 άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) θα διακόψουν την …προειδοποιητική πορεία των ταχύτατων, πλην όμως …φιλεύσπλαχνων σφαιρών (σε σπλάχνα, εξάλλου -πού αλλού;- θα καταλήξουν). Ανάμεσα τους και ο ελληνικής καταγωγής, Λούης Τίκας –ο οποίος, δίχως ασφαλώς να ερωτηθεί, την έκανε Λούης, κατά το δη λεγόμενο, για έναν ολιγότερο αιματηρό και εκμεταλλευτή κόσμο…


…του 1925:

Συναρπαστικός εορτασμός της άλογης –ή φιλ-άλογης, αν προτιμάτε– φύσης των ανθρώπων. Εγκαινιάζεται σε κλίμα άκρατου ενθουσιασμού ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα (ουτωπώς και η νέα σημασία του ρήματος [αορ. χρ] “φαλίρισα”) και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες. Ο αλογίσιος κρατικός τζόγος βρίσκει επιτέλους τον οίκο του, τον σανό και “το κεραμίδι του”, κατά την προσφιλή έκφραση της εποχής.

Λεπτομέρεια φιλοζωικής ευαισθησίας: το ποτό που μονοπώλησε στις επιλογές των καλεσμένων και μελλόντων χρεοκοπημένων θαμώνων του ιπποδρομίου, ήταν η γνωστή φίρμα ουίσκι White Horse!

…του 1961:

Αποτυγχάνει η επέμβαση των Αμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό να επιβάλλουν –κατ’ αρχήν– στους Σοβιετικούς, τα…χειρότερα. Αναβάλλεται έτσι η …χηρεία ολόκληρου του πολιτισμού του πλανήτη!

Πυρηνικό το ερώτημα: Ως πότε;



…του 1986:

Περεστρόικα και στην τέχνη της μούσας: Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του πιάνου, Ιβάν Χόροβιτς παίζει στην πατρίδα του τη Ρωσία έπειτα το …ελάχιστο ιστορικό διάστημα των 61 ετών (τι είναι εξάλλου 61 κεράκια τούρτας γενεθλίων μπροστά στο αέναο ζαχαροπλαστείο της “πάλης των τάξεων;”).

Τοιουτρόπως ήρθη, το στρατευμένο εμπάργκο έναντι της μη στρατευμένης τέχνης!

…του 1999:

13 οι νεκροί και 24 οι τραυματίες στο Γυμνάσιο Columbine του Κολοράντο από το ανοιχτό πυρ δύο οπλοφόρων, λίγο πριν …εθελουσίως θέσουν τέλος στην ίδια τους τη ζωή!

Υπόλογος: ο …παράλογος “πολιτισμός” της οπλοκατοχής. Από σχολεία μέχρι νοσοκομεία και από γήπεδα μέχρι σούπερμάρκετ.

USA DREAM –όνειρο/εφιάλτης πολιτισμικής νυκτός!


Τέλος, σήμερα… 20 Απριλίου του 2008:

Καταγράφεται μία ακόμη πτώση της τηλεοπτικής Ψωροκώσταινας από την οικεία, παρότι…ουράνια Νεφελοκοκκυγία (:Συννεφούλα-πατρίδα) με αφορμή τη γνωστοποίηση για χρήση των αναβολικών ουσιών από αθλητές και πρωταθλητές της Εθνικής Άρσης Βαρ(ε)ών Ναρκωτικών.

Κάτω απ’ τη μπάρα του σύγχρονου Ολυμπιακού τρίπτυχου citius, altius, fortius, (ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα) και η ντοπαρισμένη γενέτειρα των πάλαι ποτέ αγώνων του απλού κλάδου ελιάς!



1η Δημοσίευση, "να!", 8ο φύλλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: