Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2008

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 29 Ιουνίου


Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει
ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,
Πάνος Δρακουμέλ
του Πύργου της Βαβέλ


29 Ιουνίου

ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικού Φακελώματος




Γεγονότα

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου


…του 1850:
“Κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη”: Ξεκινάει ο καλπασμός του Αυτοκέφαλου ελλαδικού-εκκλησιαστικού Καβαλάρη (στα χνάρια του Αγ. Γεωργίου του λογχοφόρου –μεγάλη η χάρη του!) έναντι του πολυκέφαλου Ιππικού σώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.




…του 1874:
Ο Έλληνας πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης (ναι, ο συνονόματος της γνωστής Αθηναϊκής οδού!) δημοσιεύει στην εφημερίδα “Καιροί” το ιστορικό μανιφέστο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Τις πταίει;", κατά το οποίο διατυπώνει τις επικρίσεις του εις βάρος του Βασιλιά Γεωργίου (: Κing George του γνωστού ξενο-δοχείου HELLAS!).
Αειθαλής ελληνική περί πολιτικής απορία: Τις πταίει;
Κωμική –στα χείλη των επαγγελματιών της πολιτικής υπό ποικίλες παραλλαγές (Βλ. Καραμανλής ο θείος, στα 1962: «Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;»)
Ιλαροτραγική –στα χείλη των πολιτών, που ανανεώνουν κάθε τόσο την ψήφο τους στους ανάξιους και στους σεσημασμένους της μηδαμινής ευθύνης.




…του 1888:
“Τίποτα δεν έχει αλλάξει / και τίποτα δεν είναι όπως παλιά”: Κερί χρησιμοποιούσε κατά τα ομηρικά έπη ο Οδυσσέας για να απαλλαγεί από το πλάνο τραγούδι των Σειρήνων – σε κερί (κυλινδρικού σχήματος) γίνεται κατά την νεότερη εποχή, η πρώτη επίσημη ηχογράφηση μουσικού έργου: του βιβλικού ορατόριου “Israel in Egypt” του G. F. Handel.
Τίτλος της πρώτης τολμηρής δισκογραφικής εταιρείας: Γυρνά η γυρνά η …Μέλισσα!



…του 1920:
Αλησμόνητη – ιστορικής σημασίας παρέμβαση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας επί της πολιτικής ζωής της χώρας της: η ποδοσφαιρική ομάδα Madrid FC (FC: Φουκαράδων!) μετονομάζεται σε Ρεάλ Μαδρίτης (όπου Ρεάλ ίσον το πραγματικό βασιλικό στέμμα που κοσμεί το νέο λογότυπο του συλλόγου). Νονός της –ποιος άλλος, παρά– ο Βασιλιάς Αλφόνσο, ο γουρλής, ο …13ος !



…του 1949:


Το καθεστώς της Ν. Αφρικής επιβάλλει το Απαρχάιντ (: ο λευκός μου παράδεισος, η μαύρη σου κόλαση) με την απαγόρευση –κατ’ αρχήν– των μεικτών γάμων. Θα ακολουθήσει η κατάσχεση λευκών μπεμπέ κούκλων από τα μαυρόπουλα, των μαύρων μωρουδιακών αξεσουάρ από τα λευκόπουλα, σχετικών μπιμπερό έπειτα και πιπίλων, για να …καταλήξει η νέα νομοθεσία στην απαλοιφή των λευκών Θεών από τα εικονίσματα των γηγενών σπιτιών και εκκλησιών.
Οι λευκοί με τους λευκούς θεούς της αγάπης – οι μαύροι με τους θεούς που θα τους επιφυλάξει η επί δεκαετίες μαύρη τους μοίρα!





…του 1986:
Δύο παιχνίδια μετά το θρυλικό γκολ “από το χέρι του Θεού” και λίγα χρόνια πριν τα εκρηκτικά κοκτέιλ …“υγιεινών ναρκωτικών”, ο Ντιέγκο Μαραντόνα θα οδηγήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής στην κατάκτηση του Μουντιάλ του Μεξικό. Θύμα του συναρπαστικού τελικού, με σκορ 3-2, η Δ. Γερμανία.


…του 2002:
Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της HELLAS FLYING DOLPHINS στον Πειραιά, αυτοτραυματίζεται βαριά, ο άσημος αγιογράφος Σάββας Ξηρός. Λίγες μέρες ακολούθως μισοκουφός, μισοτυφλός και μισοντοπαρισμένος, ομολογεί τη συμμετοχή του στην οργάνωση φαντομάς –έως τότε– 17 ΝΟΕΜΒΡΗ (τρομάρα τους πολιτική επωνυμία!).
Ανακαλώνται έτσι, άμεσα, οι άδειες όλων μεγαλοδικαστών της Τηλεόρασης, προκειμένου να ρίξουν μ’ όποιο πρόσφορο μέσο διαθέτουν κατάχαμα τους τηλεθεατές τους από το μακάριο σύννεφο της θερινής και πολιτικής τους ραστώνης…



Τέλος, σήμερα… 29 Ιουνίου του 2008:
Προβολέας Α’: Προωθείται η διάσπαση του ατόμου στο ΠΑΣΟΚ: Το ποζιτρόνιο Σημίτης απωθείται από το πρωτόνιο Παπανδρέου!
Προβολέας Β’: Οι μεν Έλληνες φίλαθλοι βρίσκουν παρηγοριά στα DVD της σειράς EURO 2004. Οι δε, οπαδοί, αμολούν πατροπαράδοτο νεοελληνικό φαρμάκι προς την μεριά των υπευθύνων της φετινής «εθνικής αποτυχίας».
Απάντηση της στήλης στους δε: “Δε θα γίνεις φίλαθλος ποτέ, οπαδέ, οπαδέ!”



1η Δημοσίευση, "να!", 10ο φύλλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: