Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2008

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 24 Αυγούστου

Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει

ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,

Πάνος Δρακουμέλ

του Πύργου της Βαβέλ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Αναδασωτέων Νησιών

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

…του 1456:

Η “επάρατος” εφεύρεση της τυπογραφίας ανοίγει…φύλλο. Υπό την απειλή αναθέματος από τους κόλπους, κυρίως τα …σουβλερά ακρωτήρια της Εκκλησίας (ο αποκλειστικός τότε αντιγραφέας(;)–σαρωτής των κάθε είδους χειρογράφων), πραγματοποιείται η παγκόσμια πρώτη του περίφημου Δαίμονα του Τυπογραφείου.

Η παρθενική εκτύπωση που θα πιάσει στα χέρια του ο “τρισκατάρατος” εφευρέτης και εκδότης, Γουτεμβέργιος δεν είναι παρά η…Βίβλος!

Το …ευλογημένο best seller όλων των εποχών…

…του 1572:

Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (εκτός εισαγωγικών!). Πρόκειται για την κορύφωση του χρόνιου εμφυλίου εντός της θρησκείας …της αγάπης: 70.000 Γάλλοι Ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται κατ’ εντολή των καθολικών αρχών.

“Πατερικό” – περί θείας γενεαλογίας σχόλιο: Κοινός πατέρας των ένθεν κι ένθεν πιστών, των ένθεν κακείθεν απίστων, ο Θεός. Και πατέρας των ένθεν κακείθεν Θεών –όπως θα έλεγε κι ο παππούς Ηράκλειτος– ο …Πόλεμος!

…του 1831:

Ο νεαρός Βρετανός φυσιοδίφης και γεωλόγος, Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος (τι όνομα!), παρότι κομμάτι αλλεργικός στα κούνια-μπέλα των κυμάτων, σαλπάρει με το πλοίο Beagle (της γνωστής ράτσας λαγωνικών, βλ. τον περίφημο Snoopy!) για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του, πέρα από το να του κρατούν παρηγοριά στις σκληρές ώρες της ναυτίας, θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.

Εξ ου και η γνωστή πορεία του ανθρώπου ως είδους κατά τον 20ο21ο αιώνα: Homo Ethnicisticus (στα χρόνια του μεσοπολέμου) Homo Capitalistis/Homo Communistis (για την περίοδο του Ψυχρού πολέμου) Homo Catanaloticus (η νεότερη εκδοχή)!

…του 1949:

Ιδρύεται το ΝΑΤΟ.

Σχόλιο της στήλης: Τον πόλεμο πολλοί εμίσησαν, τις στρατιωτικές συμμαχίες ουδείς!

(Προτεινόμενο τραγουδάκι εγκαινίων: «ΝΑΤΟ-ΝΑΤΟ το δακτυλίδι! »

Ποιο δακτυλίδι; Μα το …δακτυλίδι των δακτυλιδιών –από την γνωστή τριλογία του Τόλκιν!)

…του 1975:

Κι ενώ ο γνωστός σατυρολόγος, Πάνος Δρακουμέλ διάγει την τέταρτη ημέρα της νήπιας ζωής του, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφαση του για τη Δίκη των Πρωταιτίων της …“νηπιαγωγού” –με στολή παραλλαγής– 21ης Απριλίου.

«Θάνατος, οι λεροί κι ασήμαντοι δρόμοι/ με τα λαμπρά μεγάλα ονόματά τους» γράφει ο Καρυωτάκης – Θάνατος λοιπόν, για την … λαμπρά τριανδρία των Γ. Παπαδόπουλου, Στ. Παττακού και Ν. Μακαρέζου. Οκτώ ακόμη, καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές πρόσκαιρης καθείρξεως –ήτοι να κουβαλούνε καλώδια και ηχεία στις θερινές συναυλίες του Θεοδωράκη!– και δύο αθωώνονται –έπειτα τη δωρεά πλήθους νατοϊκών παγωτών στο σχήμα της Κύπρου!

Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, η Κυβέρνηση του φρυδόμορφου Καραμανλή –του παρα-θείου–, φιλεύσπλαχνη κι αρκούντως διορατική, μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια!

…του 1991:

Μετά το φουλ της ντάμας, της Γκλάσνοστ και της Περεστρόικα, κυρίως δε, μετά το φλος ρουαγιάλ της πτώσης της ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από το σουαρέ της ηγεσίας του ΚΚΣΕ (Κουκουρούκου Κομμουνιστές Σουπερ Ενδογραφειοκρατίας).

Λίγα χρόνια αργότερα θα καταστεί φανερός ο νέος του προορισμός: όταν αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας, γνωστής –καθότι πανάκριβης– μάρκας τσαντών!

Τέλος, σήμερα 24 Αυγούστου του 2008:

Οι διεθνείς προβολείς των ΜΜΕ (Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης) συνωστίζονται στην τελετή λήξεως των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο, ξεστραβώνοντας και απομακρύνοντας έτσι, για στερνή φορά μέσα στο καλοκαίρι, το αθλητικοτραφές πόπολο κάθε γλώσσας και φυλής, τόσο από τις στρατιωτικές αυθαιρεσίες της Κίνας έναντι του Θιβέτ, όσο και από τη μακροχρόνια γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Παμπάλαια η συνταγή:Άρτος και μετά πολλών ρεκόρ θεάματα’!

1η Δημοσίευση, "να!", 12ο φύλλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: