Σάββατο, Νοεμβρίου 01, 2008

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ 25 Oκτωβρίου


Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει
ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,
Πάνος Δρακουμέλ
του Πύργου της Βαβέλ



ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα πρώην Υπαρκτού Καπιταλισμού


Γεγονότα

Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου



…του 1861:

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι οίκοι ταχείας διακίνησης του –υπαρκτού, ανύπαρκτου, no problem– κεφαλαίου: τα εις την καθομιλουμένη ‘χρηματιστήρια’.
Πρωτότοκο βλαστάρι της ημέρας: το χρηματιστήριο του Τορόντο –με πρίμο σιγόντο soundtrack της καπιτάλ ορχήστρας το περίφημο (Σημ: Προσοχή, παρακαλώ, στην στίξη): “Money makes the world come around!!! – the world come around…– the world come around???


…του 1880:

Αξεπέραστο πανελλήνιο ρεκόρ: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ορκίζεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας για… 10η φορά! Ούτως πώς εξηγείται η τακτικότατη νυχτερινή ομύγηρης, από τη μία μεριά των επί χρήμασι εκδιδομένων αγοριών, κοριτσιών -κ.α.- από την άλλη, των μικροβάπορων έως και ταχύπλοων της αγοράς εξαρτησιογόνων ουσιών, στην γνωστή Αθηναϊκή πλατεία με την επωνυμία του εν λόγω πολυπρωθυπουργού. Εις μνήμην και …τιμήν του!
Σχόλιο της στήλης: Φανταστείτε τι καρυδιάς καρύδι επαγγελματιών και αχθοφόρων του νυχτοκάματου θα συγκεντρώνει στο απώτερο λωτοφάγο μέλλον η πλατεία του μονοπρωθυπουργού Κ(όμη) Μητσοτάκουλα


…του 1914:

Ξεσπά η επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, για να εκπληρωθεί εκ νέου το 1ο επεισόδιο του δημοφιλούς στην Ιστορία τρίπτυχου: Επανάσταση – Ανάσταση –…Παράσταση!



…του 1950:

Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει”…
Ξεκινάει επίσημα η Α’ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου. Όμορφα, τίμια, καθαρά! Με πολυνίκεις και πολυπρωταθλήτριες –επαναλαμβάνουμε: όμορφα… τίμια… καθαρά– τις ομάδες του Κέντρου!


…του 1960:


Τέλος εποχής: αίρεται η παντοδυναμία της περικάρπιας γύμνιας και συνάμα η ανεξαρτησία του homo sapiens (!!!) από τη χειρολαβή του μοντέρνου χρόνου (βλ. “Modern Times” του παππού Τσ. Τσάπλιν). Στις ΗΠΑ, διατίθεται προς πώληση το πρώτο ηλεκτρονικό ρολόι χειρός, το Accutron 214 –το οποίο …εν ευθέτω χρόνω, θα πείσει, ότι μπορεί να φορεθεί –όπως και οι επιφανείς τεχνολογικοί απόγονοί του– “και στο αριστερό: σαν κόσμημα”!


…του 1963:

Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης. Ευθύς (!) ξαμολιέται ανανεωμένο για τις ερχόμενες δεκαετίες το ελληνοφρενές έθιμο της δημόσιας δηλητηριολογίας. “Έπαιξε …ρόλο στο Κυπριακό ο Σεφέρης”, “Ένα τομίδιο ποιημάτων είναι όλος κι όλος ο…πολυέλαιος!” και άλλα τέτοια συναφή!
Αρκούμαστε στον σοφό καταλεικτήριο στίχο της “Σαντορίνης”: “Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες”…
…Ακόμη κι όσες πέφτουν από τα κλαδιά της εθνικής μας Φαιδράς Πορτοκαλέας!


…του 1965:

Πρώτη προβολή της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου “Μια τρελλή, τρελλή οικογένεια” με την Τζένη-Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο-Αλέκο Αλεξανδράκη.
Έργο ορόσημο του εντόπιου κιν/κου σουρεαλισμού: συνοδεύεται στις πολλές της αναμεταδόσεις από την πάντοτε απολαυστική και ουδόλως παχυντική…Πάστα Φλώρα!


Τέλος, … 25 Οκτωβρίου του 2003:

Άλλο (πράγμα) κερδίζει (εκδηλώνεται) στα χαρτιά, και άλλο στην αγάπη” – εν σχέση με την φουλ τζογαδόρικη διαφθορά!
Στο προκείμενο: Θετικό είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κολομβία, με σκοπό οι πολίτες να εγκρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς!
Το ...άλλο με τον συνέλληνα Τοτό που σε ανάλογη σφυγμομέτρηση –εντός της Μπανανίας των Ηνωμένων Ελληνικών Εμιράτων αυτή τη φορά– δηλώνει αλληλέγγυος και ομόφωνος με τον Κολομβιανό Τοτό, το ξέρετε;



1η Δημοσίευση, "να!", 14ο φύλλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: