Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 25 Μαΐου


Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει

ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,

Πάνος Δρακουμέλ

του Πύργου της Βαβέλ


ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Οικιοθελούς Μοιχείας


Γεγονότα

Σαν σήμερα 25 Μαΐου


…του 1895:

Καταδικάζεται σε κάθειρξη δύο ετών ο επιφανής θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, Όσκαρ Γουάιλντ. (Σημ: Σιγά μη γλίτωνε με τέτοιο όνομα και συναφή οσκαρικής κλάσεως ευφυολογία!)

Τάχα ως εκ προμελέτης δολοφόνος; Όχι! Ως ιερόσυλος ή ως χρυσοδάκτυλος κλεπταποδόχος; Ούτε! Μήπως ως μέλος παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης ή ρατσιστικής παραθρησκευτικής σέχτας; …Διάολε…ας σοβαρευτούμε: Η “εγκληματική” του δραστηριότητα ήταν άλλης …φύσεως: κατά κυριολεξία …πλατωνικής! Εξ ου και το κατόπιν δημοφιλές σατυρικό άσμα: “Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού/, μα πιο πολλά να είν’ τα κάγκελα/, στα μέρη του πισωγλέντη ποιητού!”)


…του 1911:

Επαναστατική Φρουτο(επο)ποιία: Το μήλον της Μεξικανικής έριδος, Εμιλιάνο Ζαπάτα, κάνει με τα κρομμυδάκια, τα …ραπανάκια και τα ….αγγουράκια της επίσημης Κεντροαμερικάνικης σαλάτας της ακτήμονοςεποχής. Viva la vegetarian revolution!


…του 1925:

Κάνει ντεμπούτο το διάσημο –και ιδιαιτέρως αγαπητό στις αγελαδίτσες, τύπου Κλάραμπελ– καρτούν της Ντίσνευ και προπομπός της νεότερης φουρνιάς πολιτικών, τύπου Τζ. Μπούς και Ντ. Μεντβέντεφ: Ντίπι Ντόγκ (<ντιπ νοημοσύνης και μνημονικού), γνωστότερο ως Γκούφι.


…του 1938:

Ισπανικού εμφύλιου πανικού, το ανάγνωσμα: ανθρωπιστικοί …βομβαρδισμοί στο Αλικάντι. 313 οι …εκ περιτροπής νεκροί!


…του 1953:

Πυρηνικές δοκιμές στην Νεβάδα των ΗΠΑ (Ηνωμένη Πυρηνική Αυτοχειρία): Μήτε οι πρώτες, μήτε οι τελευταίες. Κοντός είν’ εξάλλου, ο δρόμος του Αρμαγεδώνος και ολωσδιόλου …ανοιχτός –για το τελικό, πλην… νικητήριο, παρανάλωμα!


…του 1968:

Μαίνεται ο Παρισινός Μάης: Η φαντασία τα σούρνει για τα καλά στην εξουσία! La beauté est dans la rue!


…του 1977:

Πρώτη προβολή της δημοφιλέστατης σειράς ταινιών “Ο Πόλεμος των Άστρων” (Star Wars). Πονηρούλης και μακρυχέρης ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν έξι χρόνια μετά, ανακοινώνει την ίδρυση αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος με την αυτή επωνυμία. O Τζ. Λούκας, δημιουργός της πρωτότυπης κινηματογραφικής τριλογίας, τον μηνύει για λογοκλοπή. Ελευθερία του …παρα-λόγου επικαλείται το …ελεύθερα φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο κι έτσι το όνομα της αμυντικής ασπίδας παραμένει άθικτο, αν και κινηματογραφοτραφές.

Διπλή η ειρωνεία των μελλούμενων: και ο Λούκας σάρκασε σε επόμενο επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων, τον Reagan μέσα από τη θλιβερή περσόνα του Αντιβασιλέα Ganrea και το εν λόγω στρατηγικό σχέδιο αποδείχτηκε ως μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα του Λευκού Οίκου, καθώς ακόμη πλανιέται μέσα στην νηνέμια σιωπή των αστεριών!


…του 1997:

Ο Ολυμπιακός ανακυρήσσεται πρωταθλητής Πειραιώς και πάσης Ελλάδος (Ελλάδος, τι άλλο;) στο ποδόσφαιρο, έπειτα από 10 άγονα χρόνια. Των πέτρινων χρόνων ωστόσο, ακολουθούν τα …ξύλινα αντίστοιχα –εκείνα της …Παράγκας!


Τέλος, σήμερα… 25 Μαΐου του 2008:

Η ΕΡΤ ΑΕ (: Ave Eurovision!) ανακοινώνει την επωνυμία της νέας εκπομπής που θα αντικαταστήσει τα κομμένα ντοκιμαντέρ της δημοσιογραφικής ομάδας του Στ. Κούλογλου: “Λογοκρισία χωρίς σύνορα”.

Αφιερωμένο στις ‘εκτός πεδιάς’ εκπομπές, το εύγλωττο sloganΤο λογοκριμένο μου της ΕΡΤ”!



1η Δημοσίευση, "να!", 9ο φύλλο

Πέμπτη, Μαΐου 15, 2008

Λογοκρισία ...χωρίς σύνορα!


Λογοκρισία ...χωρίς σύνορα!

Μήτε η πρώτη, μήτε η τελευταία της χειρουργική αποκοτιά!

Για τον ιστορικό του μέλλοντος, ένας ακόμη κόμπος στον μακρύ κάβο του σχετικού φανομένου -αιωνόβια τα φοβικά αντανακλαστικά της εξουσίας-, η κατά αυτόν τον τρόπο ..."διακοπή" της συνεργασίας του κρατικού οργανισμού της ελληνικής τηλεόρασης με τη δημοσιογραφική ομάδα του Στέλιου Κούλογλου.

Για τον έλληνα πολίτη του 21ου αιώνα, απογοήτευση και οργή!

Αλησμήνητο και τούτο το "κόψιμό" σου, ΕΡΤ!


Για τις επί του θέματος λεπτομέρειες, κυρίως όμως για το εκτενές αρχειακό υλικό μιας... "ξεπερασμένης", πλην στ' αλήθεια πολυβραβευμένης τηλεοπτικής παραγωγής, μπες στο:
http://www.rwf.gr/

Κυριακή, Μαΐου 11, 2008

«ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ», ΕΤ3


Από τις σπάνιες περιπτώσεις που η τηλεόραση κινητοποιεί την σκέψη των τηλεθεατών της. Διότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τους αντιμετωπίζει πρωτίστως ως πολίτες. Πολίτες με διευρυμένα και ορθάνοιχτα ενδιαφέροντα: γύρω από την επιστήμη, την φιλοσοφία, την εξωτερική –κυρίως– πολιτική, την οικολογία και πολλά ακόμη θέματα για τα οποία αδιαφορούν σκοπίμως τα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων ή τα σκορπισμένα σε όλες τις οικίες τηλεοπτικές ζώνες, lifestalin talk show. Η εκπομπή «Ανιχνέυσεις» (ΕΤ3, Τετάρτη, 22.00-23.50) περί της οποίας το σύντομο ανωτέρω εγκώμιο απέκτησε το δικό της blog:

Μέσα από το κείμενο γνωριμίας το κεντρικού της παρουσιαστή, Παντελή Σαββίδη, διαφαίνεται μία δυνατότητα προβολής υλικού που για ποικίλους λόγους δε βρίσκει θέση στον τηλεοπτικό φακό. Η εναλλακτική δημοσιογραφία που μέχρι πρότινος, γινόταν αντικείμενο πρότασης μόνον μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ3, βρίσκει νέο πρόσθετο δίαυλο. Διαδικτυακό!

Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

Mai '68 - Μάης '08

Το πέραν της αφής


Μνήμη Μάη του ΄68

Απαρνείσαι τα δεσμά

που το λέπι

από τη φύση του πλέκει

όταν απ’ το νερό

ξεγλιστράς

–ιχθύς στασιαστής.


Κι όμως

όσο απειλών

τόσο τρομαχτικός

με κόπο ασταμάτητο

και δέλεαρ μοναδικό

ο αέρας.


Άπιαστος.



"Πόσιμη ζωή", εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2006.