Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2008

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 29 Ιουνίου


Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει
ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,
Πάνος Δρακουμέλ
του Πύργου της Βαβέλ


29 Ιουνίου

ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικού Φακελώματος




Γεγονότα

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου


…του 1850:
“Κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη”: Ξεκινάει ο καλπασμός του Αυτοκέφαλου ελλαδικού-εκκλησιαστικού Καβαλάρη (στα χνάρια του Αγ. Γεωργίου του λογχοφόρου –μεγάλη η χάρη του!) έναντι του πολυκέφαλου Ιππικού σώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.




…του 1874:
Ο Έλληνας πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης (ναι, ο συνονόματος της γνωστής Αθηναϊκής οδού!) δημοσιεύει στην εφημερίδα “Καιροί” το ιστορικό μανιφέστο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Τις πταίει;", κατά το οποίο διατυπώνει τις επικρίσεις του εις βάρος του Βασιλιά Γεωργίου (: Κing George του γνωστού ξενο-δοχείου HELLAS!).
Αειθαλής ελληνική περί πολιτικής απορία: Τις πταίει;
Κωμική –στα χείλη των επαγγελματιών της πολιτικής υπό ποικίλες παραλλαγές (Βλ. Καραμανλής ο θείος, στα 1962: «Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;»)
Ιλαροτραγική –στα χείλη των πολιτών, που ανανεώνουν κάθε τόσο την ψήφο τους στους ανάξιους και στους σεσημασμένους της μηδαμινής ευθύνης.




…του 1888:
“Τίποτα δεν έχει αλλάξει / και τίποτα δεν είναι όπως παλιά”: Κερί χρησιμοποιούσε κατά τα ομηρικά έπη ο Οδυσσέας για να απαλλαγεί από το πλάνο τραγούδι των Σειρήνων – σε κερί (κυλινδρικού σχήματος) γίνεται κατά την νεότερη εποχή, η πρώτη επίσημη ηχογράφηση μουσικού έργου: του βιβλικού ορατόριου “Israel in Egypt” του G. F. Handel.
Τίτλος της πρώτης τολμηρής δισκογραφικής εταιρείας: Γυρνά η γυρνά η …Μέλισσα!



…του 1920:
Αλησμόνητη – ιστορικής σημασίας παρέμβαση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας επί της πολιτικής ζωής της χώρας της: η ποδοσφαιρική ομάδα Madrid FC (FC: Φουκαράδων!) μετονομάζεται σε Ρεάλ Μαδρίτης (όπου Ρεάλ ίσον το πραγματικό βασιλικό στέμμα που κοσμεί το νέο λογότυπο του συλλόγου). Νονός της –ποιος άλλος, παρά– ο Βασιλιάς Αλφόνσο, ο γουρλής, ο …13ος !



…του 1949:


Το καθεστώς της Ν. Αφρικής επιβάλλει το Απαρχάιντ (: ο λευκός μου παράδεισος, η μαύρη σου κόλαση) με την απαγόρευση –κατ’ αρχήν– των μεικτών γάμων. Θα ακολουθήσει η κατάσχεση λευκών μπεμπέ κούκλων από τα μαυρόπουλα, των μαύρων μωρουδιακών αξεσουάρ από τα λευκόπουλα, σχετικών μπιμπερό έπειτα και πιπίλων, για να …καταλήξει η νέα νομοθεσία στην απαλοιφή των λευκών Θεών από τα εικονίσματα των γηγενών σπιτιών και εκκλησιών.
Οι λευκοί με τους λευκούς θεούς της αγάπης – οι μαύροι με τους θεούς που θα τους επιφυλάξει η επί δεκαετίες μαύρη τους μοίρα!





…του 1986:
Δύο παιχνίδια μετά το θρυλικό γκολ “από το χέρι του Θεού” και λίγα χρόνια πριν τα εκρηκτικά κοκτέιλ …“υγιεινών ναρκωτικών”, ο Ντιέγκο Μαραντόνα θα οδηγήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής στην κατάκτηση του Μουντιάλ του Μεξικό. Θύμα του συναρπαστικού τελικού, με σκορ 3-2, η Δ. Γερμανία.


…του 2002:
Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της HELLAS FLYING DOLPHINS στον Πειραιά, αυτοτραυματίζεται βαριά, ο άσημος αγιογράφος Σάββας Ξηρός. Λίγες μέρες ακολούθως μισοκουφός, μισοτυφλός και μισοντοπαρισμένος, ομολογεί τη συμμετοχή του στην οργάνωση φαντομάς –έως τότε– 17 ΝΟΕΜΒΡΗ (τρομάρα τους πολιτική επωνυμία!).
Ανακαλώνται έτσι, άμεσα, οι άδειες όλων μεγαλοδικαστών της Τηλεόρασης, προκειμένου να ρίξουν μ’ όποιο πρόσφορο μέσο διαθέτουν κατάχαμα τους τηλεθεατές τους από το μακάριο σύννεφο της θερινής και πολιτικής τους ραστώνης…



Τέλος, σήμερα… 29 Ιουνίου του 2008:
Προβολέας Α’: Προωθείται η διάσπαση του ατόμου στο ΠΑΣΟΚ: Το ποζιτρόνιο Σημίτης απωθείται από το πρωτόνιο Παπανδρέου!
Προβολέας Β’: Οι μεν Έλληνες φίλαθλοι βρίσκουν παρηγοριά στα DVD της σειράς EURO 2004. Οι δε, οπαδοί, αμολούν πατροπαράδοτο νεοελληνικό φαρμάκι προς την μεριά των υπευθύνων της φετινής «εθνικής αποτυχίας».
Απάντηση της στήλης στους δε: “Δε θα γίνεις φίλαθλος ποτέ, οπαδέ, οπαδέ!”



1η Δημοσίευση, "να!", 10ο φύλλο

Σάββατο, Ιουνίου 07, 2008

Συνέντευξη με τον ΤΟΤΟ!


Γεια σου μικρέ και σκανδαλιάρη Toτέ! Πώς πήγε η σημερινή σου μέρα στο σχολείο;

Άνω κάτω και πλαγίως! Σκέτο λούνα-παρκ!

Φαίνεται πως δε σου πολυαρέσουν τα μαθήματα

Τόσα χρόνια στο σχολείο, εγώ δεν είμαι μαθητής. Παθητής είμαι! Τα πάθη μου τα κάλλη μου -έτσι δεν λένε;

Κι έτσι να είναι, δεν είσαι ο μόνος που την παθαίνει

Ασφαλώς! Κόσμος και κοσμάκης δεινοπαθεί. Και από τη μεριά του θρανίου και από τη μεριά της έδρας: σχολικό πινγκ πονγκ!

Πως όμως γίνεται να παθαίνεις –όπως λες– και να μη μαθαίνεις;

Μαθαίνω, πως δεν μαθαίνω: κυρίως από τις αντιδράσεις όσων λούζονται τις ατάκες μου. Η έκπληξη στα πρόσωπα των μεγάλων είναι για μας τους μικρούς …μεγάλο σχολειό!

Ποια είναι τα αγαπημένα σου παιχνίδια;

Οι μεγάλοι, όπως ήδη καταλάβατε. A, και οι λέξεις!

Οι λέξεις;

Οι λέξεις. Όλων των λογιών και των.. ρολογιών! Γίνονται τ’ ανέκδοτα χωρίς λέξεις;

Αλήθεια, ξέρεις ποιοί φτιάχνουν τ’ ανέκδοτα στα οποία πρωταγωνιστείς;

Είναι σαν να με ρωτάτε αν γνωρίζω ποιος έφταιξε, η κότα το αβγό ή το αβγό την κότα: στην περίπτωσή μου δηλαδή, ποιος προηγείται, η σαρδανάπαλη πραγματικότητα ή η σαρδανάπαλη αφεντιά μου!

Σα μεγαλίστικα δεν είναι αυτά που μας λες;

Εκτός ανεκδότων κάνω ρεπό!


Σου αρέσουν αυτά τα ανέκδοτα;

Δε γελώ και μ’ όλα! Είν’ ορισμένα στα οποία είμαι τόσο στούρνος που δεν μπορώ ούτε να τα «πιάσω», για να τα απολαύσω! (γέλια) Όμως στην εποχή μας, όπως πολλοί λένε “η δυσφήμιση είναι σε τελική ανάλυση διαφήμιση”. Έτσι μ’ αυτά και μ’ αυτά έχω γίνει περιζήτητος, ώστε -όπως βλέπετε- να δίνω συνεντεύξεις!

Από χείλη σε χείλη τα ανέκδοτα αλλάζουν…

Όπως τα παραμύθια και οι ιστοριογραφίες. Όπως τα μικρά και τα μεγάλα. Οι αλήθειες και τα ψέματα. Ό,τι μπαίνει σε λέξεις, παίζει «χαλασμένο τηλέφωνο»!

Πράγματι στα ανέκδοτα εμφανίζεσαι, παρότι το ίδιο πονηρούλης με τώρα -ας μου συγχώρεσης την έκφραση- κομμάτι μπουμπούνας…

Μα γιατί είμαι μπουμπούνας-ως κάποιο βαθμό…Κελσίου! Πρόκειται για άμυνα και για επίθεση συγχρόνως! Στρατηγική του τύπου «στρατιωτάκια ακούνητα μέρα ή νύχτα;» «μπουμπούνες ή ξύπνιοι;» που παίζουνε όλοι οι άνθρωποι από μικροί. Ανάλογα με το συμπαίκτη.

Εσύ με ποιους «συμπαίκτες» προτιμάς να φοράς το προσωπείο του ‘χαζού’ –να επιλέγεις τη λύση του ‘αφελούς’;

Με τα λεγόμενα ‘έξυπνα πουλιά’. Τους ‘αητονύχηδες’. Που η ψιλή τους μύτη, τούς εμποδίζει ν’ αντιληφθούν πως μέσα μου γελάω δίπλα με ό,τι ‘κουτό’ τους ξεστομίζω!

Και με ποιούς σου βγαίνει ο πιο εύστροφος κι ο οπωσδήποτε πονηρούλης Τοτός;

Δεν το έχω πολυσκεφτεί… Μάλλον μ’ όλους αυτούς που συνεχώς λένε «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;» νομίζοντας ότι είναι απόγονοι του Αϊνστάιν. Να, για παράδειγμα, αυτούς τους χίλιους-μύριους τηλεοπτικούς τύπους -επαγγελματίες της μικρής οθόνης ή και περαστικούς της.

Στα υπόλοιπα ανέκδοτα τί στη σπάει πιο πολύ;

Αυτές οι ρατσιστικές σάχλες: οι Άγγλοι με τους Σκωτσέζους, οι εδώ με τους Πόντιους και τώρα τελευταία με τους Αλβανούς, οι λευκοί με τους μαύρους και ούτω καθεξής. Όταν μου φορτώνουν τέτοιες ανοησίες, βγάζω αναφυλαξία. Φουντώνω και κορώνω! Θέλω να ουρλιάξω: ακόμη και η χαζομάρα για να βγάλει γέλιο θέλει κάποια σταγόνα μυαλό. Όχι φόβο και μόνο φόβο, ή έστω καπρίτσιο!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν εσύ φοβάσαι κάτι; Να σε ξεχάσουν επί παραδείγματι, ή να σε παραμελήσουν στο μέλλον για κάποιον άλλο πιο ‘καπάτσο’ ήρωα;

Α, καθόλου! Πάντοτε οι άνθρωποι –από βασιλιάδες μέχρι πιτσιρικαρία– θα έχουν ανάγκη το όποιο κουτοπόνηρο είδωλό τους. Τώρα… μπορεί και να κάνω λάθος. Τι να σας πω; Ρωτήστε και κανένα ξεφτέρι. Μη χτυπάτε να σας απαντήσει μοναχά του…κουτού η πόρτα!



1η δημοσίευση: περιoδικό PAPER, τεύχος 17

Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2008

28o ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ


Ανακοινώθηκε το θέμα του φετινού, 28ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ
(Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 26-29/6 2008):

"ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ"

Όσοι ενδιαφέρονται να παραλάβουν σχετική πρόσκληση με εκτενή αναφορά στις επιμέρους εργασίες του και στο πρόγραμμα των ομιλιών-εισηγήσεων του, μπορούν να αφήσουν το email τους στην επίσημη ταχυδρομική διεύθυνση του Συμποσίου
(με την επιμέλεια της Ξ. Σκαρτσή)
pskartsis@ath.forthnet.gr

Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ στο Διαδίκτυο απαντάει στη διεύθυνση:
http://www.poetrysymposium.gr/


Κατεβάστε ανέξοδα -σε χρόνο και σε χρηματικό κόστος-
τα πρακτικά ορισμένων (17η-23η) από τις παραπάνω 'συναντήσεις':
http://www.poetrysymposium.gr/index_cat.php?catid=3