Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2009

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 25 Ιανουαρίου



Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει
ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,
Πάνος Δρακουμέλ
του Πύργου της Βαβέλ




ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ειρηνικής Πυρηνικής Ενέργειας



Γεγονότα

Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου


…του 1822:
Καλυμμένοι με μαύρα κιλίμια και ντυμένοι με ακόμη πιο μαύρα φέσια πάνω από το καβουνομουτζουρωμένο τους πρόσωπο, οι Απεσταλμένοι της Υψηλής Πύλης κάνουν πάσα στον πάντα καταδεχούμενο Χάρο, τον Αλη-Πασά -τον μοναχοφαγά! Τόπος εκτέλεσης του εγκλήματος: το νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων. Ώρα: τα μαύρα μεσάνυχτα. Τα τελευταία λόγια των μαύρων τιμωρών προς τον αλί-αλί-και τρεις αλί Πασά: “Τους χαιρετισμούς μας στην κυρα-Φροσύνη!”.


…του 1833: Μετά από την ταχύτατη και ολοκληρωτική αναθεώρηση υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών προνομίων για τους 16άρηδες που ζουν εντός του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (: θα μπορούν πλέον να πιάνουν τα χέρι της καλής τους δημοσίως άνευ ποινικής κυρώσεως!), αφικνύεται στο Ναύπλιο, ο νέος, μα πολύ νέος, σχεδόν αμούστακος βασιλεύς Όθων. Μετά των πολλών νταντάδων και των Germanian Lager κηδεμόνων του!


…του 1858: Από τα σαλόνια στα ...κατώγια: Παγκόσμια πρώτη για το “Γαμήλιο Εμβατήριο” του τσαχπίνη -καθότι πολυγαμικού- συνθέτη, Φ. Μέντελσον, κατά τους γάμους της Πριγκίπισσας της Μ. Βρετανίας, Βικτωρίας μετά του διαδόχου του Πρωσικού θρόνου, Φρειδερίκου.
Γκράντ σουξέ! Έκτοτε η υψηλή τέχνη του Μέντελσον θα γνωρίσει πληθώρα επανεκτελέσεων: από συνοικιακούς ναούς μέχρι τις τσάτρα-πάτρα τελετουργίες τύπου “Λάς Βέγκας” -με αρχιερέα τον ίδιο τον Έλβις Πρίσλεϊ αυτοπροσώπως!


…του 1881: Η ισχύς -της εφευρετικότητας- εν τη ενώσει! Το δίδυμο Τ. Eντισον και Αλ. Γκ. Μπέλλ, ιδρύει την “Oriental Telephone Company” (ήτοι “Ανατολική Τηλεφωνική Εταιρεία”) -τα τηλεφωνικά καλώδια της οποίας, για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, θα μετατρέψουν τις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής, σε γιγάντιους τσιμεντοπλαστικούς αργαλειούς στην καλύτερη, σε υπερμακαρουνόπολεις, στην χειρότερη περίπτωση!

…του 1917: Εκ νέου επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης “όλα έχουν την τιμή τους σε τούτο τον χονδρέμπορο ντουνιά!”: Οι Δυτικές Ινδίες -Δανικής κι ουχί δανεικής επικαρπίας- πωλούνται κοψοχρονιά στις ΗΠΑ για το ευτελές ποσό των 17 εκατομμυρίων δολαρίων.
17 εκατ. $, μία - 17 εκατ. $, δύο - 17 εκατ. $, τρία ...επικυρώθηκε η λαμπρά αγοραπωλησία!


…του 1919: Ιδρύεται ο προγονικός θεσμός του Ο.Η.Ε. (Οργανισμός Ηνωμένων Εχθρών): η ολιγόχρονη, όπως αποδείχτηκε στην πορεία των ακόλουθων δεκαετιών, “Κοινωνία των Εθνών” (ή αν προτιμάτε: “Κοινωνία των Εχθρών”).
Ένα με το παιδί της -όπως οσονούπω θα φανεί- θα διακρίνει τα μέλη της σε ...ολιγότερο ή περισσότερο ίσα μεταξύ τους!
Κατά το πρότυπο της “Φάρμας των Ζώων” του Τζ. Όργουελ...


…του 1960: Απίστευτο κι όμως ...σουρεαλιστικό! Η “Εθνική Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών” των ΗΠΑ -μετά το σκάνδαλο Payola (Pay: πληρώνω, ola: όλα!)- απειλεί με εξαψήφιο πρόστιμο όποιον ντίσκ τζόκευ, αποδεχθεί στο εξής “φακελάκι”, προκειμένου να παίξει στον αέρα συγκεκριμένες μουσικές επιλογές!
Άλλες εποχές...!


…του 1996: Τι είν’ η πατρίδα μας; Η γλυκιά μας η πατρίς; Είναι οι κάμποι, τα βουνά -μην είν’ τα κύματα κι οι γυμνές βραχονησίδες;” (Δημώδες)
Κλιμακώνεται η βαλτή κρίση στα Ίμια. Μετά το κλιμάκιο των Τούρκων Εθνικιστών Μουμουέδων, υπηρεσία αναλαμβάνει η σχετική ελληνική Αντιπροσωπεία (κυρ δήμαρχος, κυρ αστυνόμος, παπάς κτλ).
Η συνέχεια -εδώ κι αιώνες, η ίδια.
Μια του κλέφτη, δυο κλέφτη, τρεις και η κακή του μοίρα: οι πρώτοι νεκροί –για ένα πουκάμισο αδειανό (ή κατά Πάγκαλο “για ένα κομμάτι πανί”, βλ. σημαία) – για μια βραχονησίδα αδειανή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: