Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2009

Εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009


Πρόωρες εκλογές: εργαλείο του νεοελληνικού πρωθυπουργοκεντρικού κράτους υπέρ των οικείων κομματικών του βωμών κι εστιών.

Τακτικές –ανά τετραετία– κοινοβουλευτικές εκλογές: είδος εν εκλείψει κατά την τριακονταπενταετή περίοδο της Μεταπολίτευσης –η “άτακτη” εκδοχή δημοφιλέστερη, αν και όχι πάντα η πιο αποτελεσματική για τους εμπνευστές της.

Κομματισμός, διαφθορά, μιντιοκρατία: τα τρία –μείζονα– στραβά της εντόπιας πολιτικής μας μοίρας.

Τα τεκμήρια τους: αναζητήστε τα, αν όχι στις ευφυολόγες κοινοτυπίες μεγάλου μέρους της νεοελληνικής πεζογραφίας, στο έργο των πλέον ετοιμόλογων κι ευφάνταστων γελοιογράφων μας.

Προτάσεις (της κοινής λογικής, αλλά και του …οράματος): μιλούνια στην καθημερινή επιφυλλοδογραφία κι εσχάτως –κατά την τελευταία πενταετία– στα εγχώρια και διεθνή ιστολόγια (blogs).

Ο προορισμός τους: εις ώτα μη ακουώντων, ή αν επιμείνουμε στους επαγγελματίες της πολιτικής, εις ώτα …απλώς φωνασκούντων ρητόρων (: “επανίδρυση του κράτους”, “πρώτα ο πολίτης/ο πολιτισμός - πρώτα η παιδεία/η υγεία”, “συμμετοχική δημοκρατία”, “δίπλα στη γενιά των 500 …600 …700 ευρώ”).

Δεξιά: η υπέρ του μεταπολιτευτικού παραδείγματος πολιτική στοχοθεσία κι εφαρμογή.

Αριστερά: η αντιμετώπιση των αγκυλώσεων του μεταπολιτευτικού παραδείγματος –των αποκλίσεων και των στείρων και γι’ αυτό διπλά βολικών διαχωρισμών (προοδευτικοί-συντηρητικοί, ευρωπαϊστές-ελληνοκεντρικοί). Η γόνιμη αποδοχή της πρόκλησης για συνθέσεις.

Εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009: η ιστορία “θα πιαστεί για μία ακόμη φορά από την ουρά της”, ή θα …ανηφορίσει;




Προδημοσίευση από το 2ο τεύχος των "ΝΗΣΙΔΩΝ"

(στήλη: Αναφορές)



Δεν υπάρχουν σχόλια: