Κυριακή, Μαρτίου 29, 2009

ΤΑ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΑΚΙΑ απέπλευσαν...



Κυρίες και κύριοι και μικρά παιδιά,

κυκλοφόρησε

το μαθητικό έντυπο

της ΣΤ1

από το ΔΣ Κοσκινού:


ΤΑ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΑΚΙΑ

(24 σελίδες, έγχρωμο)


Αγαπητοί μικροί και μεγάλοι μας αναγνώστες,

δεν είναι σπάνιες οι φορές που όλοι μας, λίγο πολύ, στο αγνάντεμα του έναστρου ουρανού ή στην διερεύνηση του φασαριόζικου, πλην πανέμορφου μας πλανήτη, έχουμε νιώσει, πως όλα τα πράγματα -από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα- είναι μέρη ενός πελώριου στολιδιού. Ενός κοσμήματος. Πρόκειται για μία αίσθηση πολύ κοντινή με εκείνη των Αρχαίων Ελλήνων που τους έδωσε την κατάλληλη λέξη για αυτό το μεγάλο, που μας περιβάλλει και που ταυτόχρονα μας περιέχει: τη λέξη κόσμος!

Για κάποιους ανθρώπους ο κόσμος είναι πυγμαχικός αγώνας, στον οποίο όποιος σταθεί όρθιος, στο τέλος θα στεφθεί νικητής. Για άλλους, πιο τηλεορασόφιλους, ο κόσμος μοιάζει με τηλεοπτικό κανάλι, όπου καλείσαι να τα δεις όλα μέσα από το γυαλί: παθητικά κι ολίγον ...καταναλωτικά!

Για μας όμως, ο κόσμος μοιάζει με πέλαγο! Με πέλαγο που αξίζει να ταξιδέψεις και συνάμα να ερευνήσεις. Έως εκείνο το σημείο που θα σε βοηθήσουν οι απορίες και η δίψα σου για το παρακάτω -ο ορίζοντας σου.

Δεν απομένει λοιπόν, φίλοι μας, να σας καλωσορίσουμε στο ταξίδι μας!




Στον ταξιδιωτικό μας σάκο θα βρείτε:


Ζωγραφιές “όλων των τρόπων”,

Πρωτότυπα κολάζ,

Λίμερικ, Ποιήματα,

Υπερρεαλιστικές ειδήσεις,

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αυστρία,

Ξεχωριστές βιβλιοπροτάσεις,

Ανέκδοτα πρώτης κοπής & προκοπής

Συνεντεύξεις με:

την Άλκη Ζέη, τον Τάσο Αποστολίδη & την Βούλα Μάστορη!

Και πολλά-πολλά ακόμη!




Ζητείστε ΤΑ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΑΚΙΑ

από το ΔΣ Κοσκινού

& από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία της Ρόδου!



Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

"Η δυστυχία του να είσαι μαθητής"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο σύλλογος Διδασκόντων
& ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΣ Κοσκινού

σας προσκαλεί στην προβολή του ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

Η δυστυχία του να είσαι μαθητής
(Της δημοσιογραφικής ομάδας
ΕΡΕΥΝΑ του Π. Τσίμα, Διάρκεια: 58’)


Παρασκευή 27/3, ώρα 19.30,
Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΣ Κοσκινού


Με την ολοκλήρωση της προβολής θα επακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση πάνω σε θέματα ευρύτερου προβληματισμού για τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης.



Φωτογραφίες από το ντοκιμαντέρ της εκπομπής ΕΡΕΥΝΑ

του Π. Τσίμα

με τίτλο “Η δυστυχία του να είσαι μαθητής”:


O Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου,
σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του)
στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα.
Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο του
Χολαργού.


Τρίτη, Μαρτίου 10, 2009

ΝΗΣΙΔΕΣ

Νέο Περιοδικό Τέχνης & Λόγου


Το εξώφυλλο του Α' τεύχους





"Επειδή οι πολιτισμοί έχουν όρια, έρχεται μια στιγμή στη ζωή τους όπου το κέντρο αποδυναμώνεται. Και τότε η συνοχή τους δεν τη διασφαλίζουν οι μύθοι, άλλα η γλώσσα. (...) Τις εποχές αυτές, αναλαμβάνουν να στηρίξουν το κέντρο οι άνθρωποι από τις επαρχίες, από την περιφέρεια. Σε αντίθεση με την παραδιδόμενη πίστη, η περιφέρεια δεν βρίσκεται εκεί που τελειώνει ο κόσμος -αλλά εκεί ακριβώς όπου αρχίζει να εκδηλώνεται."

Ιωσήφ Μπρόντσκι



Οι λέξεις –κοινόχρηστη ύλη των ανθρώπων. Ευτυχώς! Σ’ έναν κόσμο που κοστολογεί ακόμη και τα πλέον ζωτικά σε όλα σχεδόν τα μικρά ή μεγάλα υποσυστήματά του, οι λέξεις, διατηρούν το πάντοτε θαυμάσιο δικαίωμα στην εξαίρεση.

Όπου ευθύς, να σου την, ανυπάκουη απέναντι σε όλα αυτά τα ‘περίπου αυτονόητα’, η τέχνη του λόγου: δοκίμιο, πεζογραφία, ποίηση, κριτική –μια επαρκέστατη μαρτυρία της ελευθερίας μας να συνομιλούμε, εντός μας και γύρω μας, αδασμολόγητα, μέχρι το όριο που χαράζει κάθε φορά το απάνεμο της φαντασίας και της προσωπικής μας ευαισθησίας. Σίγουρα πέραν του ορίζοντα, όπου επιτρέπει να αρθούμε ενδεχομένως, και η δεδομένη ‘γεωγραφία’ μας. Από εδώ. Από την αειθαλή κεντρική άκρη του Αιγαίου –τα Δωδεκάνησα!

Στην πλάτη λοιπόν, κάθε ευκλείδειας θεώρησης της γλώσσας, στην απέναντι όχθη κάθε ασύδοτης ισχύος της αγοράς και της συναφούς διαβρωτικής της νοοτροπίας που διαχέεται σε ποικίλους αγωγούς –ακόμη και της εκπαίδευσης–, αναδύονται οι Νησίδες, για να μιλήσουν το αλφάβητο που θα τους προσφερθεί.

Από εκείνους τους εραστές της γραφής που ενηλικιώνονται με το στάλαγμα της προσωπικής τους μυθολογίας, από εκείνους τους στοχαστές που ειρηνεύουν μόνον μετά την αναγνώριση του νέου κάθε φορά αινίγματος.

Εξ ου και ο πληθυντικός αριθμός: Νησίδες –η ποικίλη εκδοχή της δημιουργικής απορίας και η αναλόγως πολλαπλή καλλιτεχνική έκφραση της απόκρισης. Μίας απόκρισης που είναι αδύνατον –αν όχι ολωσδιόλου μάταιο– να γνωρίζουμε ως που θα φτάσει!





ΝΗΣΙΔΕΣ:
Περιοδικό Λόγου και Τέχνης
Το 1ο Τεύχος κυκλοφορεί εντός του μήνα Μαρτίου

Συνδρομές και συνεργασίες:
Βενετοκλέων 93, Ρόδος, ΤΚ. 85100

Email:

nisides@gmail.com