Σάββατο, Αυγούστου 28, 2010

«Υπό το σεληνόφως του Αυγούστου»


«Υπό το σεληνόφως του Αυγούστου» είχε την επωνυμία η μουσική παράσταση που παρουσίασαν οι NON TROPO στη σκηνή του «Θέρμαι» την περασμένη Παρασκευή (27/8) φέρνοντας κατά πρόσωπο τους πολλούς παρευρισκομένους σ’ εκείνο το «παρά θίν’ αλός ρεπερτόριο» που οι παρέες της καρδιάς –και όχι της συνήθους λυκοφιλίας– μοιράζονται μεταξύ τους. Άλλοτε με μία κιθάρα και μια φωνή, άλλοτε a capella στην τονικότητα του αλμυρού νερού – στην προκειμένη περίπτωση: με μια πλειάδα ηχοχρωμάτων που εκπέμπει το 6μελές συγκρότημα των NON TROPO (Άννα Νικητιάδη: κρουστά, πνευστά, Πάνος Δρακόπουλος: κιθάρες, φωνή, Θοδωρής Ζιάρκας: ηλεκτρικό & κόντρα μπάσο, Νεκτάριος Καλομοίρης: πιάνο, πλήκτρα, Νεκτάριος Αυγενικός: κιθάρες, Δέσποινα Σπανού: βιολί, βιολοντσέλο).

Οι «υψηλοί καλεσμένοι» του έμμουσου σεληνόφωτος των NON TROPO ήταν πολλοί: The DoorsMoonlight drive»), ο Ορφέας Περίδης («Ζηλεύει η νύχτα»), οι Eddie Cooley and Otis BlackwellFever») – μεταξύ τους και ο Δ. Σαββόπουλος, ο Ν. Άσιμος, οι Violent Femmes κ.α.

Από τις ηχογραφήσεις των NON TROPO παρουσιάστηκαν τραγούδια, όπως ο «Φωτισμός» (Μουσικό δρώμενο στον Μπρεχτ), «Το Αερόστατο», «Η φωνή του ονείρου», «Μαμά»).

Απόσπασμα της παράστασης «Υπό το σεληνόφως του Αυγούστου» έχει αναρτηθεί στο You Tube στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=UaKuvrUDE1k, ενώ ως προς το μουσικό αυλάκι των NON TROPO στο My Space, αρκεί να πληκτρογραφήσει κανείς: http://www.myspace.com/nontropo.

Εν κατακλείδι, ίσως αυτό που θα μείνει ως στάλαγμα της εν λόγω μουσικής βραδιάς είναι η φράση της αποφώνισης δια στόματος NON TROPO: «Από την πνοή του χρόνου κράτα όση χρειάζεσαι για να τραγουδήσεις»…



Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

21 Αυγούστου 2010





Παραλλαγή σε χαι-κου του Μπασό

(ή Γενέθλια)


Πάει κι αυτό το καλοκαίρι.

Ένα τραγούδι κι ένας έρωτας

μεγαλύτερος.




Το εικαστικό "Γενέθλια πτήση"

είναι του Στέλιου Σκαραβαίου.



Τρίτη, Αυγούστου 17, 2010

Σκέψεις για το Ραδιόφωνο




Η καλή φίλη, η διαρκώς γόνιμα ανήσυχη Μαρία Μπακαρή, μας επιφύλαξε μία μικρή έκπληξη σε όσους/ες εντός Ρόδου απολαμβάνουμε τους Αυγουστιάτικους καρπούς του καλοκαιριού «περίπου» εκτός ραδιοφώνου (: άλλοι σε άδεια, άλλοι σε θερινή ημιαργία).

Μας απέστειλε το ακόλουθο συνοπτικό, «δικοτυλήδονο» ερώτημα: «Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας το ραδιόφωνο; Και τι θα μπορούσε να είναι το ραδιόφωνο σήμερα ...δηλαδή αύριο;»

Ιδού η από μέρους μου απάντηση:


Στον Μ. Χατζιδάκι



«Το ραδιόφωνο το βιώνω ως ακροατής πια σε ελάχιστο βαθμό κι ως «αεριτζής» στην μείζονα κλίμακα του πάθους.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα έναντι όλων των λοιπών μέσων –παραδοσιακών και νεότερων– είναι η ενσάρκωση της αρχής «Εν αρχή ήν ο ήχος».

Το ραδιόφωνο «του μέλλοντός μας»: ήχος, λόγος, μέλος – σύνθεση ενιαία κι εκκρεμής και γι’ αυτό απρόβλεπτη. Σαν τη ζωή όσων πορεύονται προσωπικά, που θα πει διαπροσωπικά. Κι όχι σαν το «μενού» της τρέχουσας μόδας – πολυφωνία για ανθρώπους δίχως φωνή.

Το ραδιόφωνο, αν δεν είναι μακροβούτι παιδείας, δεν έχει νόημα υπάρξεως: αέρα – πνοή. Και για εκείνον πίσω από το μικρόφωνο και για εκείνον πλάι στο ηχείο.»








Πέμπτη, Αυγούστου 12, 2010

Οι "NON TROPO" στο Θέρμαι (27 Αυγούστου)


Μουσική βραδιά στο ΘΕΡΜΑΙ (27/8, ώρα: 21.00)

υπό το σεληνόφως του Αυγούστου

με τους NON TROPO.


Τραγούδια, διασκευές και σκηνικά στιγμιότυπα
για το μέσα μας καλοκαίρι!


ΝΟΝ ΤRΟPO
Άννα Νικητιάδη: κρουστά, πνευστά
Πάνος Δρακόπουλος: κιθάρες, φωνή
Θοδωρής Ζιάρκας: ηλεκτρικό & κόντρα μπάσο
Νεκτάριος Καλομοίρης: πιάνο, πλήκτρα
Νεκτάριος Αυγενικός: κιθάρες
Δέσποινα Σπανού: βιολί, βιολοντσέλλο


http://www.myspace.com/nontropo



Είσοδος ελεύθερη


Facebook