Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2011

«Περιοδικά τέχνης και λόγου στη Ρόδο (1946-2011)»




Ξεχωριστό ήταν το περασμένο Σαββατόβραδο (19/3) για τους φίλους και αναγνώστες των περιοδικών τέχνης και λόγου της Ρόδου για την περίοδο 1946-2011. Χάριν της ομότιτλης εκδηλώσεως που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Το Δέντρο» υπό τον συνδιοργανωτική ευθύνη του περιοδικού ΝΗΣΙΔΕΣ.

Από κοινού ομιλητές και ακροατήριο επιχείρησαν μία γόνιμη επίσκεψη σε μία «όχι ιδιαιτέρως προβεβλημένη πτυχή της πνευματικής ιστορίας του άμεσου τόπου μας»: τα ροδίτικα περιοδικά τέχνης και λόγου της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου έως τις μέρες μας.

Πρώτος ο κος Μιλτιάδης Λογοθέτης, συγγραφέας και συντακτικό μέλος ορισμένων από τα εν λόγω περιοδικά, με ανάγλυφο και συνάμα τεκμηριωμένο λόγο έδωσε το ιστορικό περίγραμμα μέσα στο οποίο αναδύθηκε η διερευνώμενη εκδοτική παραγωγή: τα έντυπα και το ανθρώπινο δυναμικό που πρωταγωνίστησε εντός και γύρω από αυτά।

Ο κος Γιάννης Ηρακλείδης, εκδότης του εν ενεργεία περιοδικού ΝΗΣΙΔΕΣ (με εκδοτική και συντακτική πείρα από τον «Δρόμο» (1981-1983) όσο κι από τα «Έβδομα» (2006-2009), ανέλαβε να αναδείξει τις αρετές και την ξεχωριστή συμβολή του περιοδικού «Τέχνη» κατά τα έτη 1946-1948 υπομνηματίζοντας στο τέλος στοιχεία που καθιστούν το γεγονός της εκδόσεως του ανοιχτό και επίκαιρο ακόμη και στις μέρες μας.

Στην παρουσία των ντόπιων δημιουργών, όπως αποδελτιώνεται στην περιοδική λογοτεχνική ύλη των τελευταίων 70 ετών, αναφέρθηκε ο κος Μανόλης Μακρής, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου। Καθώς επίσης και στους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους οι Ρόδιοι δημιουργοί εμπιστεύτηκαν την έμπνευσή τους.

Σε ένα συντομότερο κατ’ ανάγκην, πλην όμως επίσης στοχαστικό, ανα-στοχαστικό πιο σωστά, δρόμο κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των 3 εν ενεργεία περιοδικών τέχνης και λόγου: του περιοδικού «Ήλιος», για το οποίο μίλησε η κα Ελευθερία Μπινίκου, του «Ήρρινα» δια της ομιλίας της κας Αφροδίτης Αθανασοπούλου και εν τέλει των «Νησίδων» με εισηγητή τον κο Πάνο Δρακόπουλο, ο οποίος είχε και την ευθύνη του συνολικού συντονισμού της εκδηλώσεως.

Ενδιαφέροντα τέλος, ήταν τα σχόλια ορισμένων παριστάμενων ακολούθως, όσον αφορά το παρελθόν, αλλά και την προοπτική εγχειρημάτων αυτού του είδους.

Ωστόσο «νικήτρια» της εκδηλώσεως δεν στέφθηκε η λογιστική. Στέφθηκε η μνήμη: σημείο αιχμής της βραδιάς – τα εγκαίνια της εκθέσεως «Περιοδικά τέχνης και λόγου στη Ρόδο (1946-2011)» (αρχείο Μ. Λογοθέτη). Και κάτι ακόμη: η ανυπακοή των συνδιοργανωτών απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που εύστοχα έχει περιγραφεί για τις υπό το ΔΝΤ ημέρες μας ως ο «κομφορμισμός του παραπόνου και της αποκαρδίωσης».

Οι ΝΗΣΙΔΕΣ και «Το Δέντρο» ευχαρίστησαν θερμά στο τέλος της βραδιάς τους πολλούς συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν συγγραφείς, μελετητές, δάσκαλοι και των τριών βαθμίδων εκπαιδεύσεως, μέλη ορισμένων τοπικών πνευματικών φορέων και τέλος, ο νέος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου (και νέος πρόεδρος του ΔΚΣΜΡ) κος Σ। Διακοσταματίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: