Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

ΔΩΣ' ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΛΗ ΜΟΥ (HD).wmv



(Από την θεατρική παράσταση της ομάδας Τεχνηέντως -Τέχνη εντός 
στο έργο της Λ. Διβάνη: "Η ΩΡΑΙΑ ΘΥΜΩΜΕΝΗ")


Στίχοι: Λένα Διβάνη 
Μουσική: Πάνος Δρακόπουλος
Σκηνοθεσία: Σουσάνα Καρδούλια 
Κίνηση, χορογραφία: Μαρία Μανιώτη

Ερμηνεία: Αργυρώ Παπαϊωάννου, Στάθης Ευαγγελινίδης, 
Ειρήνη Κυπραίου, Αναστασία Γραμματικοπούλου, Πάνος Δ.

Φωτογραφίες: Νίκος Σαββάκης

Μουσικό βίντεο: Στέλιος Σκαραβαίος
 

Δευτέρα, Μαΐου 28, 2012

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ

Ελεύθερη ακρόαση εδώ: 




"ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ"

Στίχοι: Λένα Διβάνη 
(από το θεατρικό έργο της Λ. Δ. "Η ωραία θυμωμένη", ΘΕΑΤΡΙΚΑ, 
Καστανιώτης, Αθήνα, 2007) 
Μουσική: Πάνος Δρακόπουλος 
Ερμηνεία: Στάθης Ευαγγελινίδης
Όργανα ορχήστρας, ηχοληψία, παραγωγή: Πάνος Δρακόπουλος

Για την ομώνυμη θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας 
"Τεχνηέντως-Τέχνη εντός"

Μάιος-Iούνιος 2012

Τρίτη, Μαΐου 22, 2012

ΣΑΝ ΠΑΓΩΤΟ ΜΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ



Στίχοι: Λένα Διβάνη
(από το θεατρικό έργο της Λ. Δ. "Η ωραία θυμωμένη", 
ΘΕΑΤΡΙΚΑ, Καστανιώτης, Αθήνα, 2007)
Μουσική: Πάνος Δρακόπουλος
Ερμηνεία: Αναστασία Γραμματικοπούλου
Φωνητικά: Αργυρώ Παπαϊωάννου
Όργανα ορχήστρας, ηχοληψία, παραγωγή: 
Πάνος Δρακόπουλος

Φωτογραφία: Αναστασία Γραμματικοπούλου
Για την ομώνυμη θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας 
"Τεχνηέντως-Τέχνη εντός"

Μάιος 2012

Παρασκευή, Μαΐου 11, 2012

Στις αμμουδιές του Ομήρου και στις αμμολακούβες του πληκτρολογίου



Με αφορμή ορισμένες επαφές με παλιούς μου μαθητές/μαθήτριες, νυν δεξιοτέχνες χρήστες του Διαδικτύου - ένα ΥΓ προς όλους κι όλες: αγκαλιάστε το «λάθος» - αφήστε στην άκρη την ευκολία.

Αναφέρομαι στα Greeklish.

Γράφετε εσείς - δε γράφει το πληκτρολόγιο. Θα μπορούσα να κατεβάσω ένα ποτάμι επιχειρημάτων - θα σταθώ μονάχα στην πλέον πόσιμη σταγόνα:     Η   γ λ ώ σ σ α   μ α ς   ε ί ν α ι   ο   κ ό σ μ ο ς   μ α ς .

Σκέφτομαι πως σε ορισμένους από σάς τους αρέσει η «συνωμοτικότητα» μιας γλώσσας που οι μεγάλοι δεν πολύ-εμπιστεύονται, επίσης ότι ο κώδικας των Greeklish σάς απαλλάσσει από ορθογραφικά λάθη κι άλλους κανόνες που δεν ορίσατε εσείς. Υποψιάζομαι τέλος πως η  γρήγορη ροή μηνυμάτων απαιτεί από σάς το ίδιο άμεσα αντανακλαστικά κειμενογράφησης.

Σάς είναι όμως ήδη φανερό: λογοδοτείτε πια σε ΑΛΛΟΥΣ κανόνες. Της ταχύτητας, της «πιάτσας» (του facebook π.χ.), του μέσου που χειρίζεστε (PC, Mac κτλ). Η γλώσσα είναι κάτι πολύ ευρύτερο όμως από επικοινωνία. Είναι κοινωνία. Μέσα σας κι γύρω από σας.

Γι’ αυτό και ξαναγυρνώ στο πρώτο:  αγκαλιάστε το «λάθος» - αφήστε στην άκρη την ευκολία. Ανηφορίζετε…


Σάββατο, Μαΐου 05, 2012

Παραμονή των εκλογών της 6ης Μαϊου 2012



Ένα μείζον πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής είναι αυτό που έχει κατονομαστεί ως κομματοκρατία. Ας μου επιτραπεί να ονειρεύομαι - και να επιλέγω ως ένα αντίδοτο (κι όχι το μοναδικό) έναντι της κομματοκρατίας το "μεικτό ψηφοδέλτιο". 

Έχω υπ’ όψιν μου τις επικρατέστερες ενστάσεις: ιδεολογικό ποτ-πουρί, θα το πουν ορισμένοι - ανέφικτο, λόγω έλλειψης κουλτούρας συνεργασιών, κάποιοι άλλοι. Ονειρεύομαι όμως τη νέα μεταπολίτευση και αυτό θα πει: πρόσκρουση με όλες τις εκφάνσεις της απρόσωπης κομματικής καμαρίλας. 

Για σκεφτείτε το, φίλοι μου, έστω για λίγο: να ψηφίζεις πρόσωπα (άρα και προτάσεις, ιδέες, ποιότητα ανθρώπου με δυο λόγια) κι όχι παρατάξεις. 1-5 πρόσωπα από όλους τους προτεινόμενους συνδυασμούς ο κάθε ψηφοφόρος – ανάλογα την περιοχή εκπροσώπησης. Θα άνοιγε άλλος δρόμος μέσα κι εκτός μας: στον πολίτη και στους μηχανισμούς που θα επιχειρούσαν να τον αντιπροσωπεύσουν. Κανονική ανατροπή. Γονιμότερη δημοκρατία – όχι του ενός 24ώρου. 

Επιστρέφω όμως από το «όνειρο» (όπως κάποτε αποκαλούσαν το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες τόσοι και τόσοι) και θα ψηφίσω τους καλύτερους ενός κόμματος – το οποίο με εκφράζει ως ένα ποσοστό. 

Κρατάω μικρό καλάθι, διότι συναποφασίζουν τα μεγαλοσυμφέροντα των προνομοιούχων, τα μικροσυμφέροντα των «πελατών», οι λογής εθισμοί (μετεμφυλιακοί κι εδώθε) των ενεργών στην παραγωγή γενεών και η πλειοψηφική απολιτικοποίηση των νεοτέρων. Και ο φόβος. 

Αύριο θα έχουμε μία νέα συλλογική απόκριση του ποιοί είμαστε. Έχουν εκπνεύσει τα άλλωθι – ζούμε δύο πρωτοφανή από ιστορική σκοπιά χρόνια: τα καθεστωτικά ΜΜΕ κάνουν ασφαλώς τη βρώμικη δουλειά τους, αλλά είναι στο χέρι μας να δείξουμε την αποτυχία τους να μας εξανδραποδίσουν. 

Είναι;