Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2013

2013-2014

Πέρα από όλα τα εις εαυτόν ερωτηματικά που αναδύονται σε μία πορεία αναστοχασμού για τα πεπραγμένα του 2013 – του έτους που εδώ και καιρό ετοιμάζεται να εκμαιεύσει το νεογέννητο του αδελφάκι  το πιο ζωτικό είναι, θαρρώ, το εξής: «Τα έδωσες όλα;»

Που θα πει: Δόθηκες; Ξεχείλισες; Εν τέλει, εξαντλήθηκες μέχρι αναγεννήσεως;

Έπειτα: Θα έκανες την άλφα ή την βήτα επιλογή ξανά και ξανά, θα έπαιρνες πάλι τον ίδιο δρόμο – υπό το φως της αιωνιότητας (sub specie aeternitatis), όπως μας προτρέπει ο Σπινόζα και τόσοι άλλοι ακολούθως;

Καταλαβαίνω. Δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Το «παίρνω» είναι δημοφιλέστερη πράξη από το «δίνω». Και μέσα στα οικεία κοινωνικά μας συμφραζόμενα και λόγω της εγωκεντρικής μας φύσης.

Επίσης είναι πολύ πιθανόν η ηθική της αιώνιας επιστροφής να ακούγεται στις μέρες μας, όπως και στο παρελθόν σε πολλούς ανθρώπους, σαν κάτι το απατηλό και το ανέφικτο.

Φωταγωγεί όμως, περιοχές μέσα μας κι έξω από μας, που δίχως την εποπτεία τους ο άνθρωπος δικαίως παραπονιέται για το ότι δεν καταλαβαίνει «πού πατάει και πού πηγαίνει».

Με άλλα λόγια: το παιχνίδι της αυτογνωσίας όσο και της ευδαιμονίας μας απαιτεί συνεκτικές διάρκειες κι όχι διάσπαρτες στιγμές. Αρμονία και όχι σκόρπιες νότες. Τη σύνθεση που αποκαλύπτεται από τα ενωμένα κομμάτια του παζλ κι όχι την άμορφη αρχική μάζα των επιμέρους του.

Ας μην στεκόμαστε επομένως στις «μικροζημιές και στα μικροκέρδη». Ούτε να ενδίδουμε στον πειρασμό να τα συμψηφίζουμε κάθε τόσο. Δε βγαίνει νόημα.

Νόημα έχει η προτροπή:
«Ρίξε τα μαργαριτάρια στ’ αγρίμια
Δως την καρδιά σου εκεί στα σκυλιά
Όσοι αγαπάνε τη ζωή ξοδεύονται

Δίνονται, δίνονται κι είναι αυτό που μετράει»



Καλή μας χρονιά!



Κυριακή, Δεκεμβρίου 29, 2013

Νεροποντή αποριών μέσα στη νύχτα


Καθόμαστε οι δυο μας, στον απόηχο μιας ολοήμερης οικογενειακής γιορτής. Είναι περασμένα μεσάνυχτα και ο υπόλοιπος κόσμος έχει ήδη βουτήξει στη χώρα του Μορφέα. 

Συζητούμε τα πάντα. Οι ερωτήσεις στην αρχή από τη μεριά της με προσωπείο και λιτή σκηνοθεσία. Έπειτα δίχως αυτά. «Μπορείς να με ρωτάς ό,τι θες: αν είναι σκέψεις δικές σου, δε χρειάζεται να τις βάλεις ότι τις είπαν άλλοι».

Τα πεδία μας αυτομάτως διευρύνονται: «Γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ουρανός είναι μπλέ; Πώς φτιάχτηκε το νερό; Το νερό σμίγεται με το λάδι; Ποιο είναι το πιο κοντινό στον ήλιο αστέρι;» Κι ένα σωρό άλλα. 

Πόσιμη νεροποντή αποριών μέσα στη νύχτα.

Κι εντός της, η εξής αμίμητη στιχομυθία.
-Μπαμπά, μάλλον κατάλαβα κάτι από αυτές τις γιορτές.
-Τι κατάλαβες;
-Πως οι θεοί είναι το ψέμα της αλήθειας.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

Ουρανοποιηματάκια: ένας διαδικτυακός τόπος χαρούμενης γνώσης

Ιδού η Αφίσα που φιλοτεχνήσαμε 
με τα Ουρανοποιηματάκια 
εν όψει της Εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας
για τα φετινά Βραβεία του θεσμού Αριστείας και Καινοτομίας.

Μία εικόνα ίσον χίλιες μία ιστορίες. 








Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2013

Ελεύθερα ίσον σωστά...



Μία από τις δύο τρεις φράσεις - όπου εντοπίζει κανείς ανάγλυφα με ποιά εκδοχή παιδείας αναβαθμίζεται η αποστολή του σχολείου - όπου γης.

[Φωτ.-λεπτομέρεια: από τον εσωτερικό διάκοσμο μεζεδοπωλείου των Εξαρχείων. Το απορημένο βλέμμα της ιδιοκτήτριας -όταν με είδε να φωτογραφίζω στοχευμένα έναν από τους τοίχους του μαγαζιού της- άστραψε στη διευκρίνιση: "είμαι δάσκαλος από τη Ρόδο - και θα ήθελα να δείξω στους μαθητές μου πού βρήκα αναρτημένα τα λόγια του Ρήγα που μας απασχόλησαν προχθές στην τάξη"].

Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2013

Βία ή δημιουργικότητα;



Στιγμιότυπα από την ομώνυμη Εκδήλωση 
του "Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού" - Κυριακή 24/11. 
[Φωτογραφίζει η Κ. και η μικρή Θ.]




Εικαστικό σχόλιο του Βάγιου 
- μετά τη θέαση και την ανάλυση του εν λόγω βίντεο: