Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

«Ο υπνόσακος»




«Ο υπνόσακος» γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 1996. Προ 18 ετών – όχι, αστεία. Ήμουν σχεδόν άλλος άνθρωπος: μόλις αυτόνομος, μόλις στον 100ο μου στίχο, μόλις ανακουφισμένος από ένα σωρό ψευτοδαίμονες – σκάβοντας να βρω το διαφορετικό, πραγματικό δαιμόνιο μου. 

Τον ακούω σήμερα και μού λέει όσα δεκάδες φωτογραφικά άλμπουμ της εποχής εκείνης μού αποκρύπτουν ή συναφείς αναμνήσεις επανασκηνοθετούν μέσα μου, όχι, πάντοτε, δίχως την λειτουργία της παραίσθησης. 

Μου ανακαλεί ακόμη, τους «Ετεροθαλείς» – με τους οποίους το ηχογραφήσαμε το καλοκαίρι του 1998: ο Λάμπρος παίζει τζουρά, ο Νίκος πιάνο και πλήκτρα, με τον Νεκτάριο μοιραζόμαστε τις κιθάρες και το μπάσο, ενώ πίσω από τα μικρόφωνα γράφουν με τον ιδιαίτερο χρωστήρα της φωνής τους ο Γιάννης με την Ρίτσα. 

Δεν ξέρω αν έχει κάποια ιδιαίτερη μουσική αξία – όπως κι ό,τι έκτοτε έχω ηχογραφήσει. Και δεν χρειάζεται ποτέ να το μάθω. Μου αρκεί που με ανατριχιάζει σαν μίαν αλήθεια που σε ηλεκτροδοτεί μετά από τόσα χρόνια και συνάμα δεν σε θαμπώνει με την ξελογιάστρα ομορφιά της.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2014

Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ": έναρξη εργασιών 3ου Χειμερινού Κύκλου


Γενικές Πληροφορίες:
Οι συναντήσεις του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" (Γ’ Χειμερινός Κύκλος, 2014-2015) θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Ως έδρα τους θα έχουν το ξενοδοχείο "ΑΛΣ" (Πλατεία 100 Χουρμαδιές / Γ. Χαρίτου).

Το Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» απευθύνεται σε:
αναγνώστες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της γραφής που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν τις αναγνωστικές και συγγραφικές τους εμπειρίες έως εκείνο το όριο της δημιουργικής τους τόλμης.

Ημέρα συναντήσεων: Σάββατο (19.00-22.00).

Το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" έχει την στήριξη του περιοδικού τέχνης και λόγου "ΝΗΣΙΔΕΣ".

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Πάνος Δρακόπουλος


Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του (2012-2014) το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" έχει, μεταξύ άλλων, υλοποιήσει:
-       την ομότιτλη ειδική έκδοση 10+3 κειμένων των μελών του (περιοδικό Νησίδες, τ. 11, Άνοιξη 2014)
-       δύο σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Του Κοχυλιού τα Παραμύθια» (σε συνεργασία με τον «Πύργο της Βαβέλ», Δεκέμβριος-Ιανουάριος 2012-13/2013-14, Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4)
-       την σύνθεση και την επιμέλεια 3 e-book: Ι. Ανθολογία Εικονοποιημάτων ΙΙ. Ανθολογία Κειμένων Σκυταλοδρομίας και ΙΙΙ. Ανθολογία Κειμένων Αυτόματης Γραφής.
-       Δύο Κύκλους Συναντήσεων (Α’ και Β’ Εαρινός Κύκλος) με ανθρώπους της γραφής και της δημιουργικής ανάγνωσης: ποιητές, μεταφραστές, πεζογράφους, μελετητές, εκπαιδευτικούς.
-       Συμπράξεις με άλλες καλλιτεχνικές συλλογικότητες, όπως η φωτογραφική ομάδα Photo-Orion.


Η ομάδα του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ»