Σάββατο, Δεκεμβρίου 27, 2014

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ": Εορταστικό Ημερολόγιο 12/2014-1/2015


Εργαστήριο δημιουργικής γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" 
Δεκέμβριος 2014/Ιανουάριος 2015:

Με την έκθεση "Δες ένα ποίημα", σε συνεργασία με την ομάδα του Photo-Orion, σε διαρκή ροή στο Rock 'n' Roll μέχρι τις 8/1 - του "Κοχυλιού τα Παραμύθια" σε ραδιοφωνική μετάδοση από το Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4 - την άσκηση "Παρατηρώ τον ενώπιον μου πίνακα" υπό μάλης και την σύνθεση κειμένου με τίτλο "Το γαϊτανάκι" σε φρεσκοζύμωτη προκήρυξη - το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" συνεχίζει τις Συναντήσεις του τρέχοντος Χειμερινού Κύκλου, μετά το πέρας των εορτών, στις 10/1.

Ευτυχισμένο και αεικίνητο το μελλογέννητο του 2015!

Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

"ΔΕΣ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ": μία συνομιλία φωτογραφίας και ποίησης

Σχεδιασμός Αφίσας: Μαρία Γρηγορά

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, επιμένει παλαιόθεν το κινέζικο ρητό. Και αναρωτιέται κανείς – κι όχι μόνον, χάριν παιδιάς: μία λέξη ίσον πόσες, αλήθεια, εικόνες;

Η απάντηση είναι προφανώς ανοιχτή, που θα πει, πληθυντική – στον ορίζοντα όσων επιχειρήσουν να αφήσουν στην άκρη τον τετριμμένο τους χρόνο, για να βουτήξουν ως την πέρα όχθη όπου συμβιώνει η τέχνη των λέξεων με εκείνη των εικόνων.

Η έκθεση «Δες ένα ποίημα» δεν είναι παρά αυτό: η συγκομιδή μιας τέτοιας συνομιλίας. Τα φωτογραφικά κάδρα μιας ομάδας φωτογράφων (Photo-Orion) όπου βούτηξε ως αυτή την όχθη – κι εκεί συνάντησε μια συντροφιά κειμενογράφων (Κοχύλι) που της έκανε δώρο τις βραχύσωμες πρόζες και τα ποιήματά της.

Η δωρεά, όμως, δεν είναι μόνον όσων αρχικά δημιούργησαν με το μελάνι κι όσων ακολούθως τους το επέστρεψαν με τον φακό. Είναι κι όσων τους ακολουθήσουν.

Πάνος Δρακόπουλος
Υπεύθυνος Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι»

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2014

Ο γενέθλιος Δεκέμβριος

Εικαστικό: “Earth Birth” της Deborah Milton.

Στις τελευταίες τους πινελιές είναι το νέο τεύχος των «Νησίδων» (τ. 12) - η κοινή έκθεση του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι» με την ομάδα του Photo-Orion, με τίτλο «Δες ένα ποίημα» (Εγκαίνια εκθέσεως: 12/12 στο "Rock ‘n’ Roll") - μία σειρά σχολικών δράσεων της «Φραουλοφωνίξ» και των Ουρανοποιημάτων (από πολύχρωμες παραμυθοαναγνώσεις μέχρι νεογέννητα χριστουγεννιάτικα άσματα και παιχνίδια) – νέες μελοποιήσεις σε έργα του Ουράνη, του Σικελιανού κι άλλων εραστών της μούσας – τα κείμενα και οι συνθέσεις που θα διεκδικήσουν το σώμα ενός νέου μουσικού βιβλίου.

Στις τελευταίες τους πινελιές – όλα τους, κι άλλα απίθανα τόσα – πάνω στον καμβά τούτου του Δεκεμβρίου.

Καλό και πολυτροπικό μας μήνα!