Κυριακή, Αυγούστου 30, 2015

Διάλογος πλάι στη θάλασσα

Εικαστικό: ο πρώτος πίνακας της 7χρονης Aelita Andre

- Μπαμπά, γιατί το διάστημα έχει κάθε μέρα γενέθλια;
- Πώς σού ήρθε αυτή η σκέψη, αγόρι μου;
- Εσύ δεν μου έχεις πει ότι μεγαλώνει κάθε μέρα;

[Διάλογος πλάι στη θάλασσα - με τον εξάχρονο Οδ. 
– παραμονές της αυγουστιάτικης πανσέληνου]


Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2015

Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ": έναρξη εργασιών 4ου Χειμερινού Κύκλου



Γενικές Πληροφορίες:

Οι συναντήσεις του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" (Δ’ Χειμερινός Κύκλος, 2015-2016θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Ως έδρα τους θα έχουν το ξενοδοχείο "ΑΛΣ" (Πλατεία 100 Χουρμαδιές / Γ. Χαρίτου).

Το Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» απευθύνεται σε:
αναγνώστες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της γραφής που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν τις αναγνωστικές και συγγραφικές τους εμπειρίες έως εκείνο το όριο της δημιουργικής τους τόλμης.

Ημέρα συναντήσεων: Σάββατο (19.30-22.30).


Το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" έχει την στήριξη του περιοδικού τέχνης και λόγου "ΝΗΣΙΔΕΣ".

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Πάνος Δρακόπουλος


Στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του (2012-2015) το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" έχει, μεταξύ άλλων, υλοποιήσει:
  • -       Την ομότιτλη ειδική έκδοση 10+3 κειμένων των μελών του (περιοδικό Νησίδες, τ. 11, Άνοιξη 2014)
  • -       Τρείς σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Του Κοχυλιού τα Παραμύθια» (σε συνεργασία με τον «Πύργο της Βαβέλ», Δεκέμβριος-Ιανουάριος 2012-13 / 2013-14 / 2014-15, Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4)
  • -       Την σύνθεση και την επιμέλεια e-book: Ι. Ανθολογία Εικονοποιημάτων ΙΙ. Ανθολογία Κειμένων Σκυταλοδρομίας και ΙΙΙ. Ανθολογία Κειμένων Αυτόματης Γραφής.
  • -       Τρείς Περιόδους Συναντήσεων (Α’ και Β’ Εαρινός Κύκλος) με ανθρώπους της γραφής και της δημιουργικής ανάγνωσης: ποιητές, μεταφραστές, πεζογράφους, μελετητές, εκπαιδευτικούς.
  • -       Συμπράξεις με άλλες καλλιτεχνικές συλλογικότητες, όπως η φωτογραφική ομάδα Photo-Orion, η συνεργασία με την οποία οδήγησε στην Έκθεση φωτογραφικών και λογοτεχνικών έργων «Δες ένα ποίημα» (Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015, στο RocknRoll)
  • -    Συνέργειες με καλλιτεχνικές ομάδες εκτός Ρόδου, όπως η Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας – με εκθέσεις (α) στο Μεσολόγγι (Μάιος 2015) και (β) στην Πρέβεζα – έργων λογοτεχνίας και φωτογραφίας, υπό τον τίτλο: «Μικρή Ευτοπία: φωτογραφίζοντας τον λόγο» (Λιμάνι Πρέβεζας, Αύγουστος 2015).







Τετάρτη, Αυγούστου 26, 2015

Vibrant Youth

[Εικαστικό: Wong Shih Yaw, "Vibrant Youth"]

Βίωσαν ένα Λύκειο που περισσότερα τους έκρυψε, παρά τους (μετ)έδωσε - μία καθημερινότητα μαθητή/τριας (σπίτι, φροντιστήριο, σχολείο, σπίτι) όπου το παπαγαλίζειν τάχα εστί φιλοσοφείν - πληροφορούνται, πως οι πανεπιστημιακές σχολές βρίθουν προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, διοικητικά, κοκ) - περικυκλώνονται από το φάσμα μίας σχεδόν βέβαιης στην Ελλάδα επιστημονικής και τεχνικής μη σταδιοδρομίας - κι όμως, επιμένουν - επιμένουν - επιμένουν - να ανοίγουν τον δρόμο τους - άλλοι με την οικογένεια στο πλάι τους - άλλοι με την οικογένεια απέναντί τους.

Δεν μπορεί, σκέφτομαι, κάτι καλό θα βγει από αυτή τη γενιά - αρκεί να αποτινάξει γρήγορα αυτή την ανέραστη σχέση που της εμπέδωσε το σύστημα των Πανελλαδικών με την γνώση.

Ακόμη κι ας ακουστεί σαν πλατωνικός απόηχος, θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε κρίσιμη ευκαιρία: η γνώση είναι ηδονή. Μία από τις μεγαλύτερες του βίου. Και δύναμη - για να αλλάζεις εξακολουθητικά τον κόσμο σου. Στον όποιο βαθμό.


Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους τους μελλοντικούς φοιτητές που ολοένα διευρύνετε τούτο τον κόσμο - σε δημιουργικό πείσμα, σε συναισθηματική νοημοσύνη και σε ομορφιά!

Δευτέρα, Αυγούστου 24, 2015

Γενέθλιος χρόνος



[Φωτογραφίζει η Κ.]


Όσο δυσκολεύει την τέχνη μας να είμαστε όλες μας οι ηλικίες ο κυρ Χρόνος – άλλο τόσο πτητικό είναι, όταν το πραγματοποιούμε. Και θα το πραγματοποιούμε. 

Ευγνώμων για όλες τις ευχές και τα μηνύματα που ήλθαν από παντού με το αργό ηλιόγερμα του φετινού Αυγούστου: να τα δίνουμε όλα – αυτή είναι για όλους μας η κοινή, αειθαλής ευχή.

Διότι στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που αγάπησαν και άνθρωποι στην σκιά (για να μην πω ευθέως, στην φαντασίωση) της αγάπης.


Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2015

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015

ΤΗΕ SPY



"THE SPY"

Στίχοι - μουσική: Jim Morrison 
(The Doors, "Morrison Hotel", 1970)
Διασκευή, ερμηνεία, παραγωγή: 
Πάνος Δρακόπουλος

Εικαστικό: "Κατερίνα" 
(Π. Δ., ψηφιακή ζωγραφική, Αύγουστος 2011)
Ηχογράφηση - Digital Mastering: 
Στούντιο "ΘΑΛΕΙΑ"

Αύγουστος 2015

Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2015

Απόκριση στον Αντόρνο

[Φωτ. Χιροσίμα, 6/8/1945]

Μετά το Άουσβιτς δεν παύουμε να γράφουμε ποιήματα – διακόπτουμε την παραγωγή εκείνων των μέσων που εγγυώνται την μαζική μας αυτοκαταστροφή.


Σάββατο, Αυγούστου 01, 2015

"ΜΙΚΡΗ ΕΥΤΟΠΙΑ": Έκθεση φωτογραφικών και λογοτεχνικών έργων





Συνεργασία Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» & της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Πρέβεζας  


Πώς αναγνωρίζεται άραγε εκείνο το είδος της όρασης που ανασυνθέτει τα πράγματα, άλλοτε απευθείας κι άλλοτε πρισματικά, όπως λχ μέσω των λέξεων; Και επίσης, πώς εντοπίζεται εκείνο το είδος της τέχνης του λόγου που ανοίγει το δικό του βλέμμα πέρα από το παρατηρητήριο της συνήθειας – της λεγόμενης, απτής πραγματικότητας;

Θαρρώ, με το ρίγος – εκείνη την ισχυρή έσω συχνότητα που σού φανερώνει πως τα χρόνια και η ηλικία χρησιμοποιούν, στ’ αλήθεια, άλλης τάξεως μαθηματικά από την οικεία γραμμική τους ανηφόρα.

Οι πτήσεις από τον λόγο στην φωτογραφία και το αντίστροφο, αν ολοένα πληθαίνουν στις μέρες μας, οφείλεται και σε αυτό: στην ανάγκη μας να βουτήξουμε κάτω από τα φαινόμενα από περισσότερους του ενός βατήρες. Και να αναβαπτιστούμε σε μία ευτοπία, όπου η οικονομία θα είναι έσχατη τη τάξει και η ομορφιά πρώτη των πρώτων.

Πάνος Δρακόπουλος

Υπεύθυνος Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ»



Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης "ΜΙΚΡΗ ΕΥΤΟΠΙΑ" (Φωτ. Αλεξία Μπουκουβάλα)