Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ": έναρξη εργασιών 5ου Χειμερινού Κύκλου


Γενικές Πληροφορίες:

Οι συναντήσεις του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" (Ε’ Χειμερινός Κύκλος, 2016-2017θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Ως έδρα τους θα έχουν το ξενοδοχείο "ΑΛΣ" (Πλατεία 100 Χουρμαδιές / Γ. Χαρίτου).

Το Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» απευθύνεται σε:
αναγνώστες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της γραφής που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν τις αναγνωστικές και συγγραφικές τους εμπειρίες έως εκείνο το όριο της δημιουργικής τους τόλμης.

Ημέρα συναντήσεων: Σάββατο (19.30-22.30).

[Εξ αποστάσεως δυνατότητα συμμετοχής στις Συναντήσεις του Εργαστηρίου παρέχεται μέσα από την εφαρμογή Hangout του Google+ / είτε μέσω skype]

Το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" έχει την στήριξη του περιοδικού τέχνης και λόγου "ΝΗΣΙΔΕΣ".

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Πάνος Δρακόπουλος

Στα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του (2012-2016) το Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ" έχει, μεταξύ άλλων, υλοποιήσει:
-     - Την ομότιτλη ειδική έκδοση 10+3 κειμένων των μελών του (περιοδικό Νησίδες, τεύχος 11, Άνοιξη 2014)
-     - Τέσσερις σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Του Κοχυλιού τα Παραμύθια» (σε συνεργασία με τον «Πύργο της Βαβέλ», Δεκέμβριος-Ιανουάριος 2012-13 / 2013-14 / 2014-15, 2015–16,  Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4). Μία επιπλέον σειρά ραδιοφωνικών παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε το φετινό Πάσχα (Απρίλιος 2016) πάνω στη θεματική: «Άνθρωπος, αλληλεγγύη, θάνατος».
-    - Την σύνθεση και την επιμέλεια e-book: Ι. Ανθολογία Εικονοποιημάτων ΙΙ. Ανθολογία Κειμένων Σκυταλοδρομίας και ΙΙΙ. Ανθολογία Κειμένων Αυτόματης Γραφής.
-    - Τέσσερις Περιόδους Συναντήσεων (Α’ και Β’ Εαρινός Κύκλος) με ανθρώπους της γραφής και της δημιουργικής ανάγνωσης: ποιητές, μεταφραστές, πεζογράφους, μελετητές, εκπαιδευτικούς.
-     - Συμπράξεις με άλλες καλλιτεχνικές συλλογικότητες, όπως η φωτογραφική ομάδα Photo-Orion, η συνεργασία με την οποία οδήγησε στην Έκθεση φωτογραφικών και λογοτεχνικών έργων «Δες ένα ποίημα» (Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015, στο RocknRoll)
-     - Συνέργειες με καλλιτεχνικές ομάδες εκτός Ρόδου, όπως η Ε.Φ.Ε. Πρέβεζας – με εκθέσεις (α) στο Μεσολόγγι (Μάιος 2015), (β) στην Πρέβεζα – έργων λογοτεχνίας και φωτογραφίας, υπό τον τίτλο: «Μικρή Ευτοπία: φωτογραφίζοντας τον λόγο» (Λιμάνι Πρέβεζας, Αύγουστος 2015). Το φετινό καλοκαίρι (1-13 Αυγούστου 2016) πραγματοποιήθηκε η νέα μας κοινή έκθεση με τίτλο: «Προσμονή».
  
Η ομάδα του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» 








Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2016

"ΠΡΟΣΜΟΝΗ": Νέα έκθεση φωτογραφικών και λογοτεχνικών έργων



Πώς τις λέμε, αλήθεια, εκείνες τις λέξεις που αναδύονται (ή ξεπορτίζουν) πάνω στο χαρτί έπειτα από το κέντρισμα μιας φωτογραφίας; Και πώς, εκείνες τις εικόνες που περιμένουν το ζευγάρωμά τους με τα λόγια – για να ξανοιχτούν, πλάι πλάι, στο πέλαγο, που το ξέρουμε ως θεατή-αναγνώστη;

Διόλου δυσεπίλυτα τούτα τα ερωτήματα, αν σκεφτεί κανείς, πως κάπως έτσι συναντηθήκαμε ως «Κοχύλι» κι ως «ΕΦΕΠ Πρέβεζας» για την δεύτερη, κατά σειρά, Έκθεσή μας, υπό το βλέμμα του φετινού Αυγούστου – διατρέχοντας την αντίστροφη, αυτή τη φορά πορεία: από τις χίλιες και μία κρυμμένες λέξεις ενός κάδρου –κατά πως το θέλει το γνωστό κινέζικο ρητό–  στις χίλιες και μία βυθομετρημένες εικόνες ενός πρισματικού κειμένου.

Επιλέξαμε την λιτότητα ως δρόμο. Τη λιτότητα των μέσων – και την διαύγεια τους. Στο μέτρο που αναλογεί με την ίδια τη φύση της συνομιλίας του λόγου με την εικόνα – της εικόνας με τον λόγο.

Ο τίτλος, τέλος, «Προσμονή» απηχεί πολλές στιγμές  της πορείας μας μέχρι την οργάνωση της Έκθεσης. Αλλά και κάτι από εκείνο το καρδιοχτύπι της συνάντησης όλων των συνδημιουργών με εσένα, καλέ μας θεατή-αναγνώστη.


[Π. Δ., Εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης "Προσμονή" / 1-13 Αυγούστου στην Ακτή Πρέβεζας / Σύμπραξη: Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας - Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "Το Κοχύλι"]