Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Σουρεαλιστικό Αλμανάκ, 3 Απριλίου



Γράφει, αντιγράφει κι υπογράφει

ο δημοσιογραφικός πράκτωρ 000,

Πάνος Δρακουμέλ

του Πύργου της Βαβέλ





3 Απριλίου


ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Μεταλλαγμένης Τηλε-Μοναξιάς




Γεγονότα



Σαν σήμερα 3 Απριλίου





…του 1882:

Θεία – γιαγιά – αδελφή Δίκη: Ο Τζέσε Τζέιμς, ο περιβόητος Αμερικανός ληστής τραπεζών και τρένων, (που θα πει: εξ αγχιστείας πρόγονος των σημερινών Golden Boys) σκοτώνεται από μέλος της συμμορίας του για να κερδίσει τα λεφτά της επικήρυξης (βλ. για πολλές χούφτες δολάρια!).

Θα αναβιώσει ως “κόμικ ήρωας” αρκετές δεκαετίες αργότερα σε τεύχος της σειράς Lucky Look, όπου και θα αναμετρηθεί με τις σφαίρες της σκιάς του δημοφιλούς “φτωχού και μόνου καουμπόι” –η οποία, ως γνωστόν, πυροβολεί πιο γρήγορα ακόμη και από τον ίδιο!



…του 1922:

Επιφανών ανδρών πάσα επιλοΓΗ τάφος”: Στην Ε.Σ.Σ.Δ. (Εμποροπανήγυρις Σκληρών Σοσιαλιστικών Διαψεύσεων) ο Λένιν διορίζει τον Ιωσήφ Στάλιν γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος…




…του 1928:

Ξεκινάει η δίκη του Νίκου Καζαντζάκη και του Δημήτρη Γληνού. Η θερμή της –ομολογουμένως– ατμόσφαιρα, παίρνει γρήγορα τέτοια τροπή που χρίει …συντακτικής ανάλυσης.

Ιδού η κύρια πρόταση:

Τους φτύνουν-φτύνουν-φτύνουν, για να τους …ξεματιάσουν (με την κυριολεκτική σημασία του όρουξεματιάσουν’: όπου οι οφθαλμοί εξάγονται με μια αστραπιαία πιρουνιά!).

Το λοιπόν…με τον Τζάρτζανο και τον Ντεριντά ανα χείρας, προχωρώ:

Ρήμα: φτύνουν (τρις).

Υποκείμενα: (ενν.) Εθνοσωτήρες, ελληναμύντορες, πατριδοσυνταξιούχοι.

Κατηγορούμενα –πιο σωστά: Κατηγορούμενοι: ένας …ασήμαντος Κρητικός γραφιάς κι ένας ακόμη πιο λερός δασκαλάκος.

Ποιητικό αίτιο: Η από μεριάς τούς διάδοση ανατρεπτικών ιδεών!




…του 1948:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μάτα–Χάρυ Τρούμαν–Σόου (Συντομογραφικά: Χάρυ Τρούμαν – ελληνιστί: Χάρης Αληθάνθρωπος –γάντι επίθετο για πολιτικό!), υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ (με εικαστικές επιρροές από Disney και Dali), σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης ύψους, μήκους και πλάτους 13 δις δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου (βλ. σφυχτό νεοαποικιακό ζωνάρι) των ΗΠΑ.

Ουτοπώς το δολάριο θα σκάψει με επιτυχία ποικίλα λαγούμια σε ευρωπαϊκά οικονομικά και πολιτικά παραπετάσματα. Μέχρι και στον κινηματογράφο –και δη τον ελληνικό– θα ξεμυτίσει με το σκέρτσο και την αμερικανοθρεμμένη, τάχα μοντέρνα, καπατσοσύνη της Γεωργίας Βασιλειάδου ως Θείας από το Σικάγο!




…του 1959:

Με τη γλώσσα των αριθμών: Οι άνεργοι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας φτάνουν τους 110.000.

Για τα μη αστικά, ιδού ο σχετικός αλγόριθμος: προσθέστε στον ανωτέρω αριθμό 50 έτη, 2 Καραμάν-Αλήδες, 3 παπα-Ανδρέου του Ζεϊμπέκικου και του Ζιβάγκο, πολλαπλασιάστε ακολούθως επί 29 + 8 “Κυβερνήσεις” (που παρέλαβαν “καμένη γη”) και τέλος, σηκώστε το αποτέλεσμά σας στη δύναμη του 4 (βλ. 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης Ολίγων), κι ερχόσαστε κατά πρόσωπο με το πλήθος των σημερινών εν Ελλάδι ανέργων.

Μεσοαστική καταστροφή!





…του 1972:

Ο διάσημος δημιουργός και μεγάλος ανάμεσα στους μεγάλους της 7ης Τέχνης, Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά από απουσία 20 ετών. Ως Persona non grata από τις Φανερές-Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ (FBI, CIA, Oscar –κι ας του επεφύλαξαν ένα αγαλματίδιο-στάχτη ελάχιστα προτού κλείσει τα μάτια του).

Σκληροί –και– …οι Μοντέρνοι Καιροί για τους ιδιοφυείς Αλητάκους!





…του 1974:

Σημειώνεται η μεγαλύτερη επέλαση τυφώνων στις ΗΠΑ. Μέσα σε 26 ώρες, 148 τυφώνες χτυπούνε 13 πολιτείες, με αποτέλεσμα 315 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 5.000 να τραυματιστούν!

Εν αναμονή του ισχυρότερου τυφώνα των τελευταίων 50 ετών –του πρώτου με …ονοματεπώνυμο: ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ



…του 1993:

Ασιατική Omerta: Στην Ιαπωνία το 78,5% των 795 γυναικών που έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα, βεβαίωσαν ότι ξυλοκοπούνται ευλαβικότατα από τους αγαπητούς τους συζύγους, ενώ σχεδόν καμία δεν είχε καταφύγει είτε για προστασία, είτε για απλή καταγγελία, στην –ανδροκρατούμενη– αστυνομία, η οποία εκτελεί, ειρήσθω εν παρόδω, τους νόμους που έχει ψηφίσει το εξίσου ανδροκρατούμενο ιαπωνικό κοινοβουλίου.

Αυτοκριτικό σχόλιο: Τί σημείωσα παραπάνω – Ασιατική;


1η Δημοσίευση, "να!", 17ο φύλλο




Δεν υπάρχουν σχόλια: