Τρίτη, Αυγούστου 02, 2022

3 αναγνωστικές τέρψεις - προτάσεις



3 αναγνωστικές τέρψεις – προτάσεις από νέα βιβλία φίλων 

για τον Αύγουστο – κι όχι μόνον:



1. Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ, "Προσεγγίσεις μετά την απόσταση", εκδ. Δωδώνη, 2022: ό,τι πιο μεστό και συνάμα θεματικά και σκηνογραφικά ευρύχωρο έχω διαβάσει από την ποίηση που υπηρετεί με ευαισθησία και υψηλή μαστοριά τόσες δεκαετίες ο Σουλεϊμάν. Δείγμα γραφής: «ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ» Πέφτουν τα χρόνια /-Κατακόρυφα στην μνήμη- / Σαν μια χιονόπτωση απαλή / Που καλύπτει το ξημέρωμα. (σελ. 45)

 

2. Φραγκίσκος Καλαβάσης. «Παλίνδρομα Διηγήματα», εκδ. Gutenberg, 2022: η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Φραγκίσκου μετά από 3 σπινθηροβόλα ποιητικά βιβλία. Ιστορίες που βρίθουν από χαρίσματα όπως: παιχνίδια με το παράδοξο, πηγαίο και ποικιλόχρωμο χιούμορ, ραφιναρισμένες τεχνικές χρόνου («μπρος και πίσω») στο αφηγηματικό μοντάζ. Ένα από τα παλίνδρομα διηγήματα του τόμου (το «Καταφύγιο», σελ. 111-125) πρωτοδημοσιεύτηκε στις «Νησίδες».

 

3. Μαρία Γιαγιάννου: «Η κουνελόσκαλα», Εικονογράφηση: Κ. Θεοχάρης, εκδ. Καλέντης, 2021: Το πρώτο παραμύθι της Μαρίας – της οποίας η εργογραφία ήδη αριθμεί ουκ ολίγα βιβλία από ευγενή μέταλλα – στην αιχμή της σύγχρονης αφηγηματικής πρωτοπορίας. Εδώ, όμως, η Μαρία κάνει στην άκρη όλα τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα και με μια φαντασία κουνελοσκαλίσια χαρτογραφεί απ΄ την αρχή ένα δικό της πολύχρωμο κόσμο – που μας προσκαλεί (μικρούς και μεγάλους μικρούς) να τον σεργιανίσουμε και να τον αγκαλιάσουμε. 

[ΥΓ: Μόλις χθες έμαθα με μεγάλη χαρά πως κυκλοφόρησε και 2ο παραμύθι της, με τίτλο «Έχω έναν καλό παππούα» (Εικ: Ντ. Σταματιάδη, εκδ. Σμίλη)]


Δεν υπάρχουν σχόλια: