Πέμπτη, Αυγούστου 18, 2022

Με αφορμή την νέα επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι


Πηγή δημοσιευμάτων: 

Το φθινόπωρο του 1998, όταν ο τότε πρόεδρος του Ιράν Χαταμί πήρε αποστάσεις από τον φετφά (θρησκευτικό διάταγμα για ευθεία απειλή της ζωής) που είχε εκδώσει ο Χομεϊνί το 1988 εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, ο συγγραφέας των «Σατανικών στίχων» είχε δηλώσει σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι σήμαινε για τον ίδιο κάτι τέτοιο: «Τα πάντα. Σημαίνει ελευθερία».

 

Επί μια ολόκληρη δεκαετία (1988-1998) η ζωή του Ρούσντι είχε γίνει στην κυριολεξία άνω κάτω – προσπαθώντας να γλιτώσει από του χάρου τα δόντια (κάτι που δε συνέβη σε 2 μεταφραστές του: τον Ετόρε Καπριόλο, στην Ιταλία – και τον Χιτόσι Ιγκαράσι που βρέθηκαν δολοφονημένοι, με μαχαίρι ο πρώτος, πεταμένος στο φρεάτιο του ανελκυστήρα ο δεύτερος).

 

Πριν από λίγες ημέρες, ο 75χρονος πλέον Σαλμάν Ρούσντι δέχτηκε νέα επίθεση κατά της ζωής του. Με μαχαίρι. Στο λαιμό και στο στομάχι.

 

Συνελήφθη ως υπαίτιος κάποιος εν ονόματι Χαντί Ματάρ, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος για το ότι επιβίωσε ο Ρουσντί παρά τα χτυπήμα και τις μαχαιριές του. Φανέρωσε ακόμη πως δεν είχε διαβάσει τους «Σατανικούς στίχους» – παρά μόνο 2-3 σελίδες. Είχε όμως ξεκάθαρη εικόνα πως το έργο του Ρουσντί ήταν ευθέως επιθετικό προς το Ισλάμ και τις αξίες του.

 

Σε αυτόν τον κόσμο κατοικούμε – όπου η μισαλλοδοξία παίρνει, όποτε το θελήσει, τα όπλα. Ανά πάσα στιγμή – κι οπουδήποτε. Στον δρόμο ή ακόμη, και σε μία δημόσια εκδήλωση.

 

Γι΄ αυτό κι όπου – κι όταν δε συμβαίνει αυτό, δηλαδή όπου οι άνθρωποι εκφράζονται με όρους ελευθερίας, που λένε ή γράφουν δίχως κίνδυνο της ζωής τους αυτό που έχουν μέσα τους – το καμαρώνουμε και το θαυμάζουμε.

 

Η ελευθερία είναι επίτευγμα – δεν είναι κάτι αυτονόητο, ούτε είναι κάτι που μας το δωρίζει η ‘φύση’.  

 

Η ελευθερία είναι επίτευγμα. Το μεγαλύτερο όλων. 



[ Σημείωση: ]

Για την μεγάλη περιπέτεια του Ρούσντι στα χρόνια που κρεμόταν από πάνω του η φετφά του Χομεϊνί βλ. το εξαιρετικό μελέτημα του Κ. Αρκουδέα "Επικίνδυνοι συγγραφείς", εκδ. Καστανιώτης, σελ. 341-359.

Δεν υπάρχουν σχόλια: