Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2023

"Η εποχή των αλγορίθμων" - "Ανθρωπότητα: μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία"



Αναγνωστικές τέρψεις της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου:

 

2 βιβλία – τα οποία όσο διεξοδικά εποπτεύουν το παρελθόν και το παρόν μας – παρατηρώ, πως εμπεριέχουν το άμεσο και βαθύτερο μέλλον μας.

 

Α. "Η εποχή των αλγορίθμων" των Σ. Αμπιντέμπουλ και Ζ. Ντόουεκ (Μετ. Μανωλόπουλος, Παν/κες Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 184)
και Β. "Ανθρωπότητα: μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία" του Ρ, Μπρέγκμαν (Μετ. Μ. Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμός, 2019, σελ. 450).


Ειδικά το 2ο κομίζει μία επαναστατική θεώρηση πάνω στην ανθρώπινη φύση – σύμφωνα με αναρίθμητα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας 30ετίας από ποικίλες ερευνητικές περιοχές (ανθρωπολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιστορία κοκ) – και σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αντίληψη (ενισχυμένη καθημερινά από τα ΜΜΕ, την φιλοσοφία του Διαφωτισμού, την θρησκεία – ακόμη και την λογοτεχνία) που περιγράφει τον άνθρωπο ως ένα άγριο και βίαιο τέρας κάτω από την κατασκευασμένη επικάλυψη του πολιτισμού.

 

Ο Μπρέγκμαν αφιερώνει την αλλού ισχυρή κι αλλού πιο ασθενή επιχειρηματολογία του, για να υποστηρίξει πως «οι περισσότεροι άνθρωποι, βαθιά μέσα τους, είναι έντιμοι κι αξιοπρεπείς» (σελ. 21).


Και τα 2 ανακινούν έναν ζωηρό διάλογο – με σημαίνουσες ιδέες και πρακτικές της εποχής μας – ανοίγοντας νέους δρόμους κατανόησης και κοινωνικής-πολιτικής συμπεριφοράς.

 

Ίσως γράψω αναλυτικότερα – ειδικά για την "Ανθρωπότητα" – στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: