Κυριακή, Μαρτίου 31, 2024

«Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου – German War Manual»


Μόλις κυκλοφόρησε από την Records DK

https://distrokid.com/hyperfollow/panosdrakopoulos/----german-war-manual

 

Εξώφυλλο - art work: Στέλιος Σκαραβαίος

 

Διατίθεται σε όλες τις μεγάλες μουσικές πλατφόρμες

και τις ψηφιακές μουσικοθήκες.

 

SPOTIFY:

https://open.spotify.com/artist/3wuPMJLX4A5BndtY7UV8hr?si=8vKYzL4WTGetMdxZnYOiIg

 

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Ανέκαθεν με απασχολούσε το πρόβλημα του πολέμου και της ειρήνης. Μέσα σε αυτό το δίπολο καθρεφτίζεται, θαρρώ, όχι μόνο η βιολογία μας – το ποιοι είμαστε δηλαδή, αλλά και ολόκληρος ο πολιτισμός μας – το πώς είμαστε, μέσα στους αιώνες, οι άνθρωποι.

Το ’99 με αφορμή του βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήθελα να γράψω κάτι που να πηγαίνει βαθύτερα από το επιμέρους της συγκεκριμένης σύγκρουσης: στην κοιτίδα κάθε ανάφλεξης. Τη λύση μου την έδωσαν οι στίχοι του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Απέσπασα από το «Γερμανικό εγχειρίδιο του πολέμου», ένα εκτενές ποίημα του γραμμένο την περίοδο της εξορίας του στην Σκανδιναβία (1933-1940), εκείνο το σώμα των στίχων που αντιστοιχούσε άμεσα σε αυτό τον προβληματισμό.

Τι εκπληκτικό: ο ποιητής που μαλάκωνε με την κιθάρα του την οδύνη του πολέμου στους τραυματίες του 1ου Π.Π., μάς είχε ήδη προσφέρει τα κατάλληλα λόγια για να τραγουδηθεί η περιπέτεια των απλών ανθρώπων με το λάβαρο του πολέμου καρφωμένο στην πλάτη κι εδώ, στην αλλαγή του αιώνα.

Η μετάφραση του Μ. Πλωρίτη έχει όλα τα σπουδαία γνωρίσματα που έχουμε απολαύσει στις εργασίες του πάνω και πέρα από την θεατρική σκηνή.

Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη και στους δύο – με το έργο τους, γέννησαν αυτό το τραγούδι, όπως και τα υπόλοιπα που παίξαμε και ηχογραφήσαμε με τη μουσική μου συντροφιά τότε, τους Non Tropo, υπό τον τίτλο «Μουσικό δρώμενο στον Μπρέχτ», το 2008.

Σε αυτούς είναι αφιερωμένη η παρούσα έκδοση – και στην μνήμη των ανθρώπων που χάνονται, εκτοπίζονται και πληγώνονται διαχρονικά από την πιο σκληρή μας όψη: εκείνη του πολέμου.

Π. Δ.

 

Βιογραφικά Σημειώματα:

Ο Πάνος Δρακόπουλος διδάσκει σε σχολεία της Aβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος του περιοδικού «Νησίδες» και ιδρυτής του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι». Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικά βιβλία και την μετάφραση της συλλογής ποιημάτων του J. D. Morrison “An American Prayer” – όλα τους από τις εκδ. Γαβριηλίδης. Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο, και τη βίντεο αρτ.

Με το μουσικό του βιβλίο «Ένας κομήτης μαγικός» (2018/2021) επιχείρησε να συνενώσει την ποιητική και την μουσική του γραφή.

Το άλμπουμ του «Πάγος και Φωτιά» (2021) αποτελεί τον πρώτο του κύκλο ορχηστρικής μουσικής. Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε ένα EP με τα πρώτα του τραγούδια για τους «Ετεροθαλείς» (1998-2000), ενώ με την έλευση του νέου έτους δημοσίευσε την μικρή σίνγκλ εκδοχή του ορχηστρικού «Πάγος και Φωτιά».

Με το «Ελιξίριο» (Μάιος, 2022), σε στίχους του Γ. Φαινέκου, ξεκίνησε την σειρά «Ποιητικά», την οποία συνέχισε με τις «Πεταλούδες», σε ποίηση του Π. Νερούδα (Σεπτέμβριος, 2022) και με «Το τραγούδι της ερήμου», σε ποίηση της Άννας Ξανθάκη (Φεβρουάριος, 2023).  

Λίγο μετά το σινγκλ «Ο γλάρος» (Μάιος,  2023), σε στίχους της Δήμητρας Ηλιού, όπου εγκαινίασε ένα νέο κύκλο μουσικών έργων με πλαίσιο αναφοράς τον κόσμο του παιδιού, προχωράει με την «Φθορά - Fthorá» (Αύγουστος, 2023) στο μονοπάτι των «Ποιητικών» συνομιλώντας δημιουργικά αυτήν την φορά με την ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη.

«Τα Ουρανοποιηματάκια», σε ποίηση των Θ. Χορτιάτη, Κ. Παλαμά και Ν. Λαπαθιώτη και με την συμμετοχή της νέας Χορωδίας που πετάει στα σύννεφα επανακυκλοφορούν σε Remaster Edition τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα σινγκλ «Της Χειμωνιάτικής Μέρας» και «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» είναι οι πιο πρόσφατες παραγωγές που δημοσιεύει.

 

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956) ήταν Γερμανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης. Θεωρείται και δικαίως ένας από τους πλέον επιδραστικούς και καινοτόμους δημιουργούς του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας το 1898 και σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να αφιερωθεί στη λογοτεχνία και το θέατρο. Την περίοδο 1933-1947 έζησε εξόριστος στην Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ εξ αιτίας του ναζιστικού καθεστώτος που επικρατούσε στην πατρίδα του.

Το έργο του Μπρεχτ διακρίνεται για την πολιτική του οξυδέρκεια και την κοινωνική του ευαισθησία. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων: "Η Όπερα της πεντάρας", "Η ζωή του Γαλιλαίου" και "Ο κύκλος με την κιμωλία" – τα οποία αναδεικνύουν τις αντιφάσεις της νεότερης εποχής και την βαθιά κοινωνική αδικία.

Ο Μπρεχτ επίσης επιδόθηκε στη συγγραφή ποιημάτων, τα οποία συχνά καθρεφτίζουν την πολιτική και κοινωνική του ανάγνωση στα ανθρώπινα. Παράλληλα, είχε την τύχη να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς εν ζωή, όπως ο Κουρτ Βάιλ (1900-1950). Στην Ελλάδα ποιήματα του μεταφράστηκαν απ’ τον Μάριο Πλωρίτη και τον Πέτρο Μάρκαρη, ενώ ορισμένα από αυτά μελοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 απ’ τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ο Μπρεχτ πέθανε το 1956 στη Βερολίνο, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό και ανοιχτό σε ποικίλες επαναναγνώσεις έργο, που συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των σύγχρονών μας.

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Πάνου Δρακόπουλου


Ελεύθερη ακρόαση - στο Spotify:

Δεν υπάρχουν σχόλια: