Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Αναστοχασμός πάνω στα νέα μουσικά δεδομένα

Για το κανάλι του Rick Beato έχουμε ξαναγράψει: πρόκειται για ένα απ’ τα πιο αξιόλογα στο διεθνές You Tube σχετικά με την μουσική ως δημιουργία, αλλά κι ως κομμάτι μίας ευρύτερης πολιτιστικής βιομηχανίας.

[Όσοι δεν το γνωρίζετε – ανακαλύψτε το – μόνο ευνοημένοι θα βγείτε από κάθε σκοπιά]

 

Στη νέα (2η) συζήτηση, που ανέβηκε πριν από λίγες ημέρες, με τον κριτικό και ιστορικό τέχνης Ted Gioia αναδεικνύονται μερικά απ’ τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την παρουσία της μουσικής στην σύγχρονη πραγματικότητα: τους κινδύνους και τις προκλήσεις που επιφέρει η ραγδαία διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πολιτισμό μας, τα μελανά σημεία όλων των μεγάλων πλατφόρμων μουσικής (Spotify, Apple Music κοκ) εις βάρος ακροατών και μουσικών, την τροποποίηση του ρόλου των παραδοσιακών εταιριών (πχ Universal) στην εποχή των σόσιαλ μίντια και του νέου διαδικτύου.

 

Ο Ted Gioia δεν είναι μία τυπική περίπτωση κριτικού, αρθρογράφου και συγγραφέα. Με σπουδές, εκτός των άλλων, στα οικονομικά και στη φιλοσοφία, διαθέτει ένα βλέμμα που ξέρει να διαβάζει πάνω και πίσω απ’ την προφάνεια των δεδομένων και κυρίως, με μία ευθυκρισία και ειλικρίνεια στην διατύπωση των θέσεων και της ανάλυσης του που σπανίζει.

 

Ζούμε σε ημέρες – που τα πάντα αλλάζουν. Με καταιγιστικό, πολλές φορές, ρυθμό. Χρειαζόμαστε συχνά πυκνά να ξαναεξετάζουμε απ’ την αρχή «τα δέντρα όσο και το δάσος» του πολιτιστικού μας οικοσυστήματος (μουσική, κινηματογράφος κοκ) – και να οσφραινόμαστε τι εκπέμπεται: οξυγόνο ή μήπως κάτι άλλο;

 

Κι αναλόγως να σκεφτόμαστε και φυσικά, να πράττουμε – μέσα από κάθε μας ρόλο.

 

ΥΓ: 

Ξεχωριστή παρουσία στο ελληνικό You Tube ως προς τα μουσικά αποτελεί το κανάλι του Βασίλη Γκίνου «Εμένα Ρώτα». Επίσης αξίζει κανείς να το ανακαλύψει και να το διερευνήσει. Στο τελευταίο του επεισόδιο γίνεται μία αξιοπρόσεχτη ακτινογράφηση των θετικών και των αρνητικών πτυχών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην σύγχρονη μουσική πραγματικότητα: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: