Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2020

Έντυ Βαν Άλεν: 1955 -2020




Οι κάποτε πιτσιρικάδες της δεκαετίας του ’80 δεν είχαμε την τύχη, ως προς τα μουσικά πράγματα, να συντονιστεί η πρώτη αισθητική αγωγή μας με την ανατολή και την εκπυρσοκρότηση ενός φαινομένου, όπως, λόγου χάριν, ο Τζ. Χέντριξ ή ο Τζ. Πέητζ. Την επιτομή, που έφεραν στο 6/12χορδο όργανό τους, αλλά και στην ευρύτερη τέχνη της τραγουδογραφίας, την ανακαλύψαμε αργότερα.

 

Το αυτί μας όμως είχε την τύχη να ασκηθεί σε πρώτο χρόνο από έναν άλλο -σύγχρονό μας- βιρτουόζο, που έφερε τα πάνω κάτω στον ηλεκτρικό ήχο. Τον Έντυ Βαν Άλεν (Eddie Van Halen).

 

Δεν ήταν απλώς οι νέες τεχνικές που εφηύρε (το λεγόμενο, "τάππινγκ", η πιο γνωστή), η μαστορική του στα ριφ (μοτίβα, κιθαριστικά ή άλλα, όπως, πχ του δημοφιλέστατου «Jump», που είναι με τον ήχο των κέημπορτς) ή η φινετσάτη λεπτοδουλειά του στα σόλα, όπου ανέπτυσσε πρωτόγνωρα για την ροκ μουσική, ευφάνταστα μονοπάτια.

 

‘Ήταν πρωτίστως ο ήχος του: ένας ήχος απ’ το μέλλον. Ένας ήχος ανόμοιος.

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Έντυ Βαν Άλεν έφυγε από την ζωή – η αναμέτρηση με την επάρατο δεν κάνει διακρίσεις σε πρωτότυπους και σε μίμους.

 

Κι ο Έντυ Βαν Άλεν ήταν ένας μαγικός μουσικός: ο Τζ. Χέντριξ και ο Τζ. Πέητζ της δικής μας γενιάς.


Αλησμόνητο δείγμα γραφής:


Λιγότερο γνωστό δείγμα γραφής - σε συνεργασία με τον Εν. Μορικόνε (σύνθεση) και τον Ρ. Γουότερς (φωνητικά) για το σάουντρακ της ταινίας "Ο θρύλος του 1900":


Δεν υπάρχουν σχόλια: