Σάββατο, Μαΐου 13, 2023

Προεκλογικά παραμύθια


Είναι πασίγνωστο ήδη απ' την εποχή του Κλεμανσώ: τα μεγαλύτερα ψέματα ακούγονται στην διάρκεια των πολέμων και κατά τις προεκλογικές περιόδους.


Η δική μας προεκλογική περίοδος δεν αποτελεί την εξαίρεση. Με ντιμπέιτ ή χωρίς ντιμπέιτ, τα ψέματα μοιράζονται απλόχερα.


Ας σταθούμε λιγάκι στα παραμύθια που ακούγονται γύρω απ’ τα οικονομικά μας και ιδιαίτερα όσα αφορούν την λεγόμενη «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».


Για να διευκρινίσει κανείς το μέγεθος και το εύρος των πανίσχυρων μύθων που μας κατακλύζουν καθημερινά και σε αυτή την πτυχή του συλλογικού μας βίου καλό είναι πρώτα να γνωρίζει ορισμένα στοιχειώδη περί οικονομικών (στην Ελλάδα, δυστυχώς, διαθέτουμε λειτουργικό αναλφαβητισμό κι επί αυτού του πεδίου).


Το κανάλι του καθηγητή οικονομικής επιστήμης, Κοσμά Μαρινάκη, με την επωνυμία “Greekοnomics” είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις στο ελληνικό you tube καθώς επιχειρεί με μία σειρά τεκμηριωμένων και ιδιαίτερα εύληπτων βίντεο να θεραπεύσει ποικίλες πτυχές της άγνοιας ή, χειρότερα, της ημιμάθειας μας πάνω στα οικονομικά.


Δείτε το τελευταίο του βιντεάκι σχετικά με τα 5 πιο γνωστά παραμύθια που ακούγονται στα περί αναπτύξεως και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το ποιο κόμμα ψεύδεται περισσότερο.


Είναι μια καλή βοήθεια, εκτιμώ, για το πώς μπορεί να αποτιμήσει και αποδομήσει την επιχειρηματολογία δεκάδων υποψηφίων και με νηφαλιότητα να κάνει μία καλύτερη επιλογή την επόμενη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: