Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2021

«Η Μέθοδος Κομίνσκι / The Kominsky Method» (2018-2021)


«Η Μέθοδος Κομίνσκι / The Kominsky Method» (2018-2021): με την ολοκλήρωση της τρίτης σαιζόν η εικόνα της σειράς ενώπιον μας είναι πλέον πλήρης. Πρόκειται για μία παραγωγή, όπου το χιούμορ προκύπτει από απόμακρες ζώνες συγκριτικά με το μέινστριμ ύφος και τη θεματολογία της ποπ κουλτούρας.


Η τρίτη ηλικία, οι χαρές και τα προβλήματά της, ο θάνατος, οι μέσα στους ανθρώπους ζωντανοί νεκροί, η απόκλιση της τρέχουσας μόδας και νοοτροπίας από τους αντίστοιχους τρόπους των περασμένων δεκαετιών, όλα τους, συνυφαίνουν κάτι πρωτότυπο και ιδιαίτερα σπινθηροβόλο. Και γι’ αυτό απολαυστικό.


Η σάτιρα προς την πολιτική ορθότητα –πανταχού παρούσα και στους τρείς κύκλους– όχι μόνο δεν είναι άσφαιρη, αλλά ευστοχεί σε κάθε της λεπτομέρεια.


Για την θέρμη της χημείας που εκπέμπουν οι πρωταγωνιστές –και όχι μόνο το εξαιρετικό δίδυμο Ντάγκλας-Άρκιν–, έχουν μιλήσει οι πλείστοι όσοι, όπως και για το πόσο ζωογονεί δραματουργικά το γενικό σύνολο η παρουσία εμβληματικών θεατρικών αποσπασμάτων. [Η πρακτική, εξάλλου, του λεγόμενου «θεάτρου μέσα στο θέατρο» (εδώ: «του θεάτρου μέσα στην μικρή οθόνη») έχει βαθιά καταγωγή].


Αυτό που αξίζει να προσθέσουμε ίσως είναι πως ελάχιστες σειρές απλώνουν μπροστά μας την εμπειρία της χαρμολύπης σ’ ένα τέτοιο εύρος που ωστόσο ορθά αποκλείει τόσο το μελό, όσο και το ευτελές καλαμπούρι.


Απ’ αυτό το σπάνιο μέταλλο είναι φτιαγμένη «Η Μέθοδος Κομίνσκι».



Δεν υπάρχουν σχόλια: