Κυριακή, Μαΐου 28, 2023

«Ο γλάρος»: κυκλοφορία νέου σινγκλ


Μόλις κυκλοφόρησε από την Records DK

https://distrokid.com/hyperfollow/panosdrakopoulos/---the-seagull

 

Εικαστικό εξωφύλλου: Νάντια Σκορδοπούλου

 

Διατίθεται σε όλες τις μεγάλες μουσικές πλατφόρμες 

και τις ψηφιακές μουσικοθήκες.

 

SPOTIFY:

https://open.spotify.com/album/6xC4QvYwyBCGKYCGj1d5LV?si=R6ZaYa3aSSyFMqEmYTUi0Q

 


Λίγα λόγια για το σινγκλ:

 

«Πώς μεταμορφώνεται ένα παιδικό ποίημα σε τραγούδι;»

 «Οι λέξεις σε φτερούγισμα του ήχου και της παιδικής φωνής;»

 

Αυτές οι απορίες ανέκαθεν με απασχολούσαν – όπως και η ακόλουθη:

«Πώς ένα γλαρόνι, λόγου χάριν, μπορεί να πετάξει από το μελάνι της σελίδας στον μέσα μας ουρανό κι έπειτα στον ουρανό της μουσικής μας γλώσσας;»

 

«Ο Γλάρος» ανήκει στην μακρά σειρά εκείνων των τραγουδιών μου που γεννήθηκαν μέσα στην σχολική τάξη: αρχικά στους στίχους της 11χρονής, τότε, μαθήτριας μου, Δήμητρας Ηλιού.

 

Στην διάρκεια του διαλλείματος κλήθηκα να ανταποκριθώ στην πρόκληση της Δήμητρας. Αντί να το διαβάσουμε απλώς στους συμμαθητές της, να το τραγουδήσουμε.

 

Κι έτσι έγινε.

 

Κι απευθείας αγαπήθηκε.

 

Και τραγουδήθηκε, όσο ελάχιστα κομμάτια εκείνη την σχολική χρονιά.

 

Η ομορφιά όμως, δεν είναι για να κλείνεται στους τέσσερεις τοίχους. Ούτε του σχολείου, ούτε όποιους άλλους. Γι’ αυτό και «Ο Γλάρος» μας αρχικά ηχογραφήθηκε με τη φωνή όλων των παιδιών – κι έπειτα, με αφορμή την παρούσα έκδοσή του, με την φωνή της στιχουργού του, της Δήμητρας, που είναι αηδόνι, όχι μόνο στο μελάνι, αλλά και στην φωνή.

 

Θερμές ευχαριστίες αναλογούν αρχικά στον Τάσο Αναστασιάδη για το βελούδο του βιολιού του και στον Γιώργο Ηλιού για την απογείωση της ηλεκτρικής κιθάρας στο σόλο.

 

Το έξοχο εικαστικό του εξωφύλλου έχει φιλοτεχνηθεί από την Νάντια Σκορδοπούλου – την οποία ευχαριστούμε από καρδιάς.

 

Με την άδεια σας – αφιερώνουμε το φτερούγισμα του Γλάρου μας σε όλα τα Ουρανοποιηματάκια – του κόσμου!

 

Π. Δ.

 

 

Βιογραφικά Σημειώματα:

 

Ο Πάνος Δρακόπουλος διδάσκει σε σχολεία της Aβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος του περιοδικού «Νησίδες» και ιδρυτής του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι». Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικά βιβλία και την μετάφραση της συλλογής ποιημάτων του J. D. Morrison “An American Prayer” – όλα τους από τις εκδ. Γαβριηλίδης. Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο, και τη βίντεο αρτ.

Με το μουσικό του βιβλίο «Ένας κομήτης μαγικός» (2018/2021) επιχείρησε να συνενώσει την ποιητική και την μουσική του γραφή.

Το άλμπουμ του «Πάγος και Φωτιά» (2021) αποτελεί τον πρώτο του κύκλο ορχηστρικής μουσικής. Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε ένα EP με τα πρώτα του τραγούδια για τους «Ετεροθαλείς» (1998-2000), ενώ με την έλευση του νέου έτους δημοσίευσε την μικρή σίνγκλ εκδοχή του ορχηστρικού «Πάγος και Φωτιά».

Με το «Ελιξίριο» (Μάιος, 2022), σε στίχους του Γ. Φαινέκου, ξεκίνησε την σειρά «Ποιητικά», που συνέχισε με τις «Πεταλούδες», σε ποίηση του Π. Νερούδα (Σεπτέμβριος, 2022) – και η οποία συμπληρώνεται με «Το τραγούδι της ερήμου», σε ποίηση της Άννας Ξανθάκη (Φεβρουάριος, 2023).

«Ο γλάρος» (Μάιος,  2023), σε στίχους της Δήμητρας Ηλιού, εγκαινιάζει μία νέα σειρά μουσικών έργων στην οποία κεντρική θέση έχει ο κόσμος του παιδιού.

 

Η Δήμητρα Ηλιού είναι ένα παιδί με μεγάλη αγάπη στις τέχνες. Φοιτά στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου και παίζει κιθάρα, τραγουδά, ζωγραφίζει… Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής χορωδίας και της χορωδίας Αmabile και σπουδάζει σύγχρονο τραγούδι. Σε ηλικία 9,5 χρονών, με αφορμή μια σχολική εργασία έγραψε το ποίημα «Ο γλάρος» και το τραγούδησε με τα «Ουρανοποιηματάκια».

 

Δισκογραφία 

Πάνου Δρακόπουλου


Ελεύθερη ακρόαση "Γλάρου":

Δεν υπάρχουν σχόλια: