Κυριακή, Ιουνίου 18, 2023

Η ΑΙ - ένα πρωτίστως πολιτικό ζήτημα

Στην διάρκεια 2 προεκλογικών περιόδων δεν έχει ακουστεί λέξη για το κορυφαίο ζήτημα που αφορά, μετά τη υποχώρηση της πανδημίας, ολόκληρη την ανθρωπότητα: την Τεχνητή ΝοημοσύνηAI», διεθνώς: από το Artificial Intelligence) τη χρήση καθώς και τις νέες λειτουργίες κι εφαρμογές της.

Από μία σκοπιά – δικαίως θα πει κανείς: τα ζήτημα είναι διεθνές – δεν κλείνει στις εργασίες του ενός ή του άλλου κοινοβουλίου – στις επιλογές της άλφα ή της βήτα εθνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο απουσιάζει από τον εντόπιο πολιτικό μας διάλογο καν η διερώτηση, ο προβληματισμός, ο σχολιασμός έστω, πάνω στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται ήδη και η οποία θα καλύψει τις περισσότερες, αν όχι όλες τις πλευρές του πολιτισμού, της οικονομικής και επαγγελματικής μας ζωής.

Μίζερα συνεχίζουμε να μένουμε στην επιφάνεια – των πραγμάτων, των συνθημάτων, των ιδεολογικών παραχαράξεων – τα οποία όλα τους θα αναποδογυρίσουν ανεπιστρεπτί, αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό σε σχέση με τις ριζοσπαστικές αλλαγές που συντελούνται, αναδύονται και μέλλεται να προκύψουν για το άμεσο (κι όχι μόνο για το απώτερο) μέλλον από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Προσωπικά τάσσομαι υπέρ του αυστηρού ελέγχου και του άμεσου μετριασμού της εισόδου της ΑΙ στη ζωή μας – της άποψης, δηλαδή, που υποστηρίζει, πως, όπως δεν βγάζουμε στην αγορά φάρμακα λχ ή εμβόλια, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει ενδελεχή πρωτόκολλα διεθνών δοκιμών κι αξιολογήσεων, έτσι και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζει ανεξέλεγκτα κι αστόχαστα η ΑΙ να μπαίνει βαθύτερα στη ζωή μας.

Διότι αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει στις μεταπανδημικές μας ημέρες. Διεθνώς[1].

Το ζήτημα είναι ευρύτατο, σύνθετο και κρίσιμο στην κατηγορία όπου ανήκει η κλιματική αλλαγή.

Δεν εξαντλείται φυσικά σε μία τόσο απλοϊκή τοποθέτηση. Δεν γίνεται, ωστόσο, να παραμένει –στην καλύτερη περίπτωση– στον φόντο των πολιτικών μας ζυμώσεων.

Εντός επιστημονικών, καλλιτεχνικών, επαγγελματικών κι επιχειρηματικών φορέων έχει ξεκινήσει μία πρώτη μορφή συζήτησης.

Επείγει να μεταγγιστεί και στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα – από πολιτικούς και πολίτες.



[1] Εκτός από τα συστήματα: GPT-4 (OpenAI), AlphaGo (Google DeepMind), Watson (IBM), Sophia (Hanson Robotics), Tesla Autopilot (Tesla Inc) – ορισμένες δωρεάν,  επί του παρόντος, ιδιαίτερα διαδεδομένες εργαλειοθήκες της ΑΙ είναι οι: Canva ΑΙ, Graphy, Forefront AI, PicWish, Leny AI, AI Copilot, Futurepedia, ChatAll – Ενημέρωση με Claude.


1η δημοσίευση:

Εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ 

https://www.rodiaki.gr/public/article/496326/panos-drakopoylos-h-ai-texnhth-nohmosynh-ena-prwtistws-politiko-zhthma


Δεν υπάρχουν σχόλια: