Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2024

Κηπουρός της μνήμης



Σαν σήμερα – το 1932 γεννήθηκε ο Ουμπέρτο Έκο. Με ποικίλες αφορμές, κατά τους τελευταίους μήνες του ’23 ξαναεπισκέφτηκα το συναρπαστικό από κάθε άποψη έργο του.

 

Στάθηκα ιδιαίτερα σε μία σοφή προτροπή που δίνει στον εγγονό του,  σε μία επιστολή που δημοσιεύτηκε το 2014, στην εφημερίδα «L’ Espresso».

 

Μεταξύ σημαντικών άλλων τον συμβουλεύει: «Καλλιέργησε τη μνήμη σου και θα ζήσεις χίλιες ζωές».

 

Είναι αδύνατον να μη συναρτήσει κάποιος αυτή τη φράση με την διόγκωση του ψηφιακού κόσμου κατά τα τελευταία χρόνια, την αυξανόμενη ηγεμονία των αλγόριθμων και τη σαρωτική παρουσία των τεχνολογικών γκάτζετ στην ζωή μας.

 

Και την ταυτόχρονη, μάλιστα, υποχώρηση της ήδη απ’ τη φύση της ασθενούς ανθρώπινης μνήμης απέναντί τους.

 

Η μνήμη μας είναι λειτουργία που ασκείται. Και μέσω αυτής κάνουμε τέχνη, επιστήμη, σχετιζόμαστε – ζούμε. Από εκεί περνάει η ίδια –η ούτως ή άλλως– αναδυόμενη ταυτότητα μας. Από την μνήμη μας περνάει η μία ή –τι υπέροχο!– οι περισσότερες της μίας ζωές μας.

 

Αυτές τις γιορτινές μέρες ακούσαμε κι επαναλάβαμε πολλές εγκάρδιες ευχές.

 

Ας βάλουμε στην πρώτη θέση για υγεία, αγάπη (μία ακόμη ζωτική, όσο και σπουδαία τέχνη) και την προτροπή του Έκο: να καλλιεργούμε την μνήμη μας.

 

Να γινόμαστε κηπουρός κι άλλοτε πληθυντικός καρπός στα γόνιμα χώματα της!


Ουμπέρτο Έκο: 5 Ιανουαρίου 1932 – 19 Φεβρουαρίου 2016


Σημείωση:

Η επιστολή του Έκο στον εγγονό του - μεταφρασμένη στα ελληνικά από την Χριστίνα Πετροπούλου: https://www.in.gr/2019/09/07/stories/features/gramma-tou-oumperto-eko-ston-eggono-tou-kalliergise-ti-mnimi-sou-kai-tha-ziseis-xilies-zoes/


Δεν υπάρχουν σχόλια: