Δευτέρα, Μαΐου 16, 2022

Ελιξίριο

Πάνος Δρακόπουλος – Γιάννης Φαινέκος

«ΕΛΙΞΙΡΙΟ»:

νέο ΕP


Μόλις κυκλοφόρησε από την Records DK https://distrokid.com/hyperfollow/panosdrakopoulos/--elixir

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ξενοφών Μαντινειός

 

Διατίθεται σε όλες τις μεγάλες μουσικές πλατφόρμες και τις ψηφιακές μουσικοθήκες.

 

SPOTIFY:

https://open.spotify.com/album/5oVAf3YhAS8JTzRXkS8XWu?si=EiY2ORliSP6JVjbrIA9fsQ&fbclid=IwAR2FTqkhjwrmwbGtfNBYu2mpQS5CZwjnlYhHKga5owOM-naEhi-3W4fTkwI&nd=1


Λίγα λόγια για το EP:

 

Με τον Γιάννη Φαινέκο είμαστε φίλοι και συνεργάτες ήδη απ’ την εποχή των κοινών φοιτητικών μας χρόνων στην Ρόδο – πριν ακόμη, σχηματίσουμε τους «Ετεροθαλείς» (1997-2003), οι οποίοι συντέλεσαν σ’ έναν σημαντικό βαθμό στην μουσική μας ενηλικίωση. Κι ενώ αγαπάμε με τον εξίσου σύνθετο και δημιουργικό τρόπο το σχολείο ως παιδαγωγοί, ζώντας πια σε άλλα μέρη, με την πάροδο των ετών, δεν υποχώρησε ούτε κατά μία σταγόνα η δίψα μας να παίξουμε και να γράψουμε καινούργια πράγματα.

Συχνά έχω το προνόμιο να είμαι απ’ τους άμεσους ακροατές των νέων του τραγουδιών, ενώ δύο φορές, μόλις, είχα την σπάνια πρωτιά να είμαι αναγνώστης στίχων που προόριζε, για να τραγουδηθούν. Και τις δύο τούτες φορές άρπαξα την ευκαιρία να γίνουν τραγούδια από μένα.

Κι έτσι γεννήθηκαν, κατά σειρά, το «Μου ‘το χεις πει τόσες φορές» και το «Ελιξίριο». Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση: Ελιξίριο, (Records DK, 2022).

Ο Γιάννης είναι ξεχωριστό ταλέντο στιχουργού. Έχει διαρκώς στο μυαλό του όλα τα σοφά διδάγματα για λιτότητα και, συνάμα, πύκνωση της έκφρασης, που ο ίδιος ορισμένες φορές αφήνω στην άκρη, ενδίδοντας στον πιο ωραίο πειρασμό που υπάρχει όσον αφορά τις λέξεις: το νόημα να κυματίζει.

Για τον Γιάννη είναι, από ένα σημείο κι έπειτα, άλλης υφής οι πειρασμοί: το συχνό λογοπαίγνιο, η διαρκής αιώρηση μεταξύ της κυριολεξίας και της μεταφοράς και μια αχλή προσωπικού μύθου περιπλάνησης κι αμφισβήτησης, τα στοιχεία του οποίου είναι ευδιάκριτα ακούγοντας κι άλλα του τραγούδια. Ή, ακόμη, διαβάζοντας τα ποιήματα που δημοσίευσε στην συλλογή «Αιωρήσεις» (εκδ. Περισπωμένη, 2017).

Τα δύο κομμάτια μας είχαν ηχογραφηθεί εδώ και αρκετά χρόνια – ο τελικός τους ήχος όμως δεν ήταν ικανοποιητικός παρά μόνο μέχρι τις αρχές του χρόνου, όταν τα ξαναέβαλα ενώπιον μου με μία όρεξη νεοφώτιστου μαστόρου.

Εύχομαι όπως σας προσφέρονται να τους προσφερθείτε.

Και να συνταξιδέψουμε.

 

Τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον Ξενοφώντα Μαντινειό (Fon)

για την ηλιοτροπική φωτογραφία του εξωφύλλου.

 

Πάνος Δρακόπουλος

 

 

Βιογραφικά Σημειώματα:

 


Ο Πάνος Δρακόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, τον Αύγουστο του 1975. Τα πεδία των σπουδών του είναι: παιδεία και φιλοσοφία. Διδάσκει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης και λόγου «Νησίδες» και ιδρυτής του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι». 

Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικά βιβλία και την μετάφραση της τελευταίας συλλογής ποιημάτων του J. D. MorrisonAn American Prayer” – όλα τους απ’ τις εκδ. Γαβριηλίδης.

Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο, τη βίντεο αρτ – καθώς και κύκλους τραγουδιών και μελοποιήσεων. Με το μουσικό του βιβλίο «Ένας κο­μή­της μα­γι­κός» (Ιστό­το­πος: https://panos-drakopoulos.wixsite.com/enas-komitis-magikos / Records DK, 2021) επιχείρησε να συνενώσει την ποιητική και την μουσική του γραφή. Το άλμπουμ του «Πάγος και Φωτιά» (Records DK, 2021) αποτελεί τον πρώτο του κύκλο ορχηστρικής μουσικής.

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του EP, σε στίχους του Γιάννη Φαινέκου, με τίτλο «Ελιξίριο».

 


Ο Γιάννης Φαινέκος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στη Νίκαια. Σκαρώνει στιχάκια και μελοποιεί τραγούδια τα τελευταία 27 χρόνια.

Το 2017 εκδόθηκε η ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Αιωρήσεις» από τις εκδόσεις  «Περισπωμένη».

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: