Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023

20 χρόνια δάσκαλος



Σήμερα, είναι μία από τις ωραιότερες επετείους της ζωής μου: κλείνω 20 χρόνια δάσκαλος.

 

Είκοσι χρόνια.

 

Είκοσι κύκλοι γύρω απ’ τον ήλιο. Τον ήλιο που λέγεται ‘παιδί’.

 

Πρόκειται για ένα άστρο – που δε χορταίνω να μελετώ, να μαθαίνω και να υπηρετώ.

 

Και το πιο υπέροχο απ’ όλα: ν’ αγαπώ.

 

Διότι, δίχως τη συχνότητα της αγάπης – αυτή η σχέση, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανακλούσε ένα επιδερμικό φως.

Αντιθέτως, το φως που φτιάξαμε με τα χεράκια μας –τις καρδιές και το μυαλό μας– έχει μία δύναμη και μια αντοχή στον χρόνο, που επιβεβαιώνει, πως το να ζεις και να συνεργάζεσαι με τα παιδιά ποτίζει και το παρόν και το μέλλον αυτού του κόσμου.

Σε αυτό το ταξίδι εμπλέκονται πάρα πολλοί: σπουδαίοι συνάδελφοι, ευαίσθητοι και αγαπητικοί γονείς – μα και παράλογοι κι αραχνιασμένοι νόμοι, παράλογες κι αραχνιασμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές, εγκύκλιοι και γραφειοκρατίες κι ένα σωρό ακόμη μικρά ή μεγάλα τέρατα, που αν σκεφτείς πως πρόκειται για 20ετία προσομοιάζουν –χάριν χιούμορ– με κοτζάμ Ιλιάδα και Οδύσσεια: μαζί.

 

Το ταξίδι συνεχίζεται. Κι όπως ισχύει σε κάθε ταξίδι – το περιεχόμενο του, η ουσία του, επηρεάζεται με το τι παίρνεις μαζί σου.

 

Τι παίρνω μαζί μου;

 

Ό,τι και στην πρώτη εκείνη αρχή: την αγάπη μου για τον κόσμο των παιδιών και τη δίψα μου να τον μαθαίνω καθημερινά και να του προσφερθώ.

 

Εκείνο που έχει προστεθεί, αυτή τη φορά, είναι η αγάπη όσων δίδαξα και συγχρόνως μαθήτευσα. Αυτή είναι που θα με φωταγωγεί.  





Σημείωση:

Το παρόν φωτογραφικό υλικό έχει αντληθεί από το Ιστολόγιο των Ουρανοποιημάτων – που αποτελεί και την επίσημη διαδικτυακή εστία μας από το 2010 και μετά.

https://ouranopoihmatakia.blogspot.com/

Υπάρχουν όμως και ορισμένες φωτογραφίες που πρωτοδημοσιεύονται – και είναι αφιερωμένες, όπως και το σύνολό τους, στους πρωταγωνιστές τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: